“HOS-ovci ubili Cvjetiće”

5. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je vidio kada je pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) zaklao ženu iz porodice Cvjetić u Presjenici.

This post is also available in: English

Arif Koso je ispričao da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO), učestvovao u deblokadi sela Presjenica kao i puta prema Igmanu i Bjelašnici. On je izjavio da je vidio policajca Hamdiju Krupaliju, koji je organizovao transport zarobljenih srpskih civila.

Tužilaštvo BiH je konstatovalo da je svjedok u ranijoj izjavi naveo da je u organizaciji transporta zarobljenika u Dejčiće učestvovao optuženi Edhem Godinjak, na što je svjedok rekao da je tako pretpostavio te da Godinjaka tu fizički nije bilo.

Koso je kazao da zarobljeni srpski civili tom prilikom nisu maltretirani. Nakon deblokade ovog područja, prema svjedoku, od srpskih porodica jedino su ostali članovi porodice Cvjetić, koji nisu htjeli da se sele.

Svjedok je rekao da su krajem petog ili početkom šestog mjeseca 1992. u hidroelektranu u Bogatićima, gdje je imao stan, došli pripadnici HOS-a sa tri električara i saopštili mu da imaju zadatak uspostaviti dalekovod prema planinama. Pripadnici HOS-a su se, kako je kazao, raspitivali za područje gdje žive srpske porodice.

“Nisam znao imena HOS-ovcima. Bio je Šok, Rebro, Zijo – on je najviše pričao. Rekli su mi da idem s njima ujutro, da im pokažem teren i lokaciju rovova”, izjavio je Koso.

On je ispričao kako je sutradan sa “Rebrom” otišao da mu kaže gdje je rov, i da je ta osoba ubila staricu Dragicu Cvjetić.

“Ja sam vidio da je on njoj rekao nešto, a onda je uzeo kuhinjski nož i zaklao je tu. Čuo sam krkljanje. Pitao sam ga zašto to radi, a on je kazao: ‘Ti svoj, a ja ću svoj posao’”, prisjetio se svjedok i dodao da je potom čuo lupanje iz pravca kuća gdje su bili ostali članovi porodice Cvjetić.

Ta grupa HOS-ovaca je potom, prema svjedoku, uvodila u kuće ostale Cvjetiće i potom ih likvidirala.

“Ubili bi me da sam nešto pokušao”, izjavio je Koso, koji je napomenuo da ovaj događaj nije službeno prijavio.

On je naveo da zna i za ubistva tri osobe srpske nacionalnosti u Kijevu. Odgovarajući na pitanje Odbrane, Koso je rekao da ne isključuje mogućnost da su te tri osobe poginule, a ne ubijene.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova, optuženi su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Na ovom ročištu iskaz je dao zaštićeni svjedok V, koji je kazao da je s pripadnicima HOS-a i dvojicom električara išao na popravku dalekovoda za Igman i Bjelašnicu.

Prema njegovim riječima, HOS-ovci su otišli u pravcu kuća Cvjetić, odakle su se čuli pucnjevi. Tek sutradan, kako je dodao, čuo je da su “HOS-ovci pobili Cvjetiće”.

On je rekao da ne zna i da se ne može sjetiti da je tog dana s njima iz hidroelektrane išao i Arif Koso.

Danilo Bjelica je posvjedočio da je u Kalinoviku od zarobljenika Ferida Zagorca čuo da su njegovi tetak i tetka, Vaso i Bosa Bjelica, ubijeni u Trnovu, kada ih je izvjesni Sabahudin Karačić zakačio sajlom za auto i vozao.

“Njihova tijela su pronađena 1993., kada su Srbi zauzeli Trnovo. Našli su sajlu i konopce oko nogu im”, izjavio je on.

Suđenje se nastavlja 12. januara.

Džana Brkanić


This post is also available in: English