Članak

Podignuta optužnica protiv Slobodana Karagića

30. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Slobodana Karagića zvanog Karaga, zbog sumnje da je 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića.

This post is also available in: English

Karagiću se na teret stavlja da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, učestvovao u napadu na civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su zatim hapšeni i zlostavljani u vojnim hangarima u blizini poduzeća “Bosanka” u naselju Usora.

Prema Tužilaštvu BiH, Karagiću se na teret stavlja ubistvo najmanje 12 Bošnjaka koji su u maju 1992. godine izvedeni iz zatvora “Spreča” u Doboju i strijeljani.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Karagić je s drugim osobama u ljeto 1992. godine silovao dvije maloljetne osobe bošnjačke nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno i rušenje džamije u naselju Miljkovac (općina Doboj), koja je u maju 1992. godine uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Karagić je osumnjičen da je u junu 1992. na području Teslića zajedno s drugim pripadnicima “Crvenih beretki” hapsio i zatvarao civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su fizički i psihički zlostavljani, a neki od njih su ubijeni ili se vode kao nestali.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Džana Brkanić


This post is also available in: English