Članak

Safetu Kovačeviću godina zatvora

28. Decembra 2015.00:00
Nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, Kantonalni sud u Bihaću osudio je Safeta Kovačevića na godinu dana zatvora za maltretiranje ratnih zarobljenika 1995. godine.

This post is also available in: English

Kovačević, bivši vojni policajac Petog korpusa Armije BiH (ABiH), priznao je krivicu, rekavši da je u martu 1995. godine učestvovao u premlaćivanju i zlostavljanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Kovačević je osuđen da je 11. marta 1995. godine, zajedno s drugim pripadnicima Vojne policije, tukao ratne zarobljenike policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, tjerajući ih da tokom sprovođenja iz Cazina i Bihaća do graničnog prijelaza Izačić radi razmjene, između ostalog, pjevaju i pjesmu “Bosno moja”.

Sud u Bihaću prihvatio je kaznu od godinu dana zatvora predloženu u sporazumu.

Kovačević je u julu prošle godine osuđen na 18 mjeseci zatvora za ovaj zločin, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ovu presudu ukinuo te naložio održavanje ponovnog suđenja.

Prvobitno se sa Kovačevićem sudilo bivšim vojnim policajcima Huseinom Begićem i Muhamedom Anadolcem.

Begićevu oslobađajuću presudu je Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio, dok je Anadolčeva presuda ukinuta te se očekuje početak novog suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Dženita Duraković


This post is also available in: English