Članak

Prekid postupka protiv Marjanovića

24. Decembra 2015.00:00
Nakon što je vještakinja zaključila da Predrag Marjanović nije zdravstveno sposoban da prati suđenje, Sudsko vijeće Okružnog suda u Bijeljini je do daljnjeg prekinulo postupak.

This post is also available in: English

Vještakinja medicinske struke Vasika Drašković, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda optuženog, utvrdila je da je kod Marjanovića prisutan porast psihoorganskog propadanja, te da je on osoba koja se nalazi u stanju privremene duševne poremećenosti.

“Zbog tog zdravstvenog stanja optuženi nije u mogućnosti da racionalno prati tok suđenja i da zastupa svoje stavove”, kazala je Drašković.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Marjanovića da je, kao pripadnik Birčanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u junu 1992. godine u mjestu Caparde (opština Kalesija) silovao i seksualno zlostavljao jednu ženu bošnjačke nacionalnosti, na naročito surov način.

Sudska vještakinja nije mogla utvrditi da li je trenutno zdravstveno stanje optuženog i definitivno, već je predložila da se u septembru naredene godine uradi novi medicinski pregled.

Prema njenom nalazu, optuženi u momentu izvršenja zločina nije imao zdravstvenih problema, već da je bio normalan i svjestan svojih postupaka.

Ovaj predmet je u februaru prebačen na procesuiranje pravosuđu u Bijeljini nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu.

Boris Sekulić


This post is also available in: English