Članak

Psovke i udarci u Kamenici

10. Decembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je čuo da je optuženi Dragan Glogovac udarao zarobljenike u domu “Franjo Herljević” u Kamenici, u blizini Zavidovića.

This post is also available in: English

Neđeljko Ubiparipović, nekadašnji pripadnik Druge ozrenske brigade, kazao je da je u ljeto 1992. došao do podruma doma “Franjo Herljević” u Kamenici, zajedno s Novakom Mitrovićem, ključarom zatvora koji se tu nalazio.
Dodao je da nije ušao u podrum gdje su bili zarobljenici, ali da je gledao kroz prozor šta se unutra dešava.
“S Mitrovićem su bila još četvorica. Novak je počeo da udara i psuje im majku balijsku. Kod Ahmedina je krenula krv na nos. Udarali su i ostale, nogama, šakama, drvenom palicom. Sklonio sam se jer nisam više mogao to da gledam”, rekao je svjedok.
On je tokom svjedočenja kazao da misli da je u tom podrumu bilo osam ili devet zarobljenika, ali je jedino poznavao Ahmedina Memčića iz Begovog Hana.
Na pitanje Tužilaštva BiH, Ubiparipović je kazao da poznaje i optuženog Dragana Glogovca, za koga je rekao da je bio vojni policajac u Kamenici.
“Pričali su da je i on udarao, to su zatvorenici kasnije pričali, a i ovi naši ljudi su govorili da mu ne valja to što radi. Ja to nisam vidio”, naveo je svjedok.
Tužilaštvo BiH tereti Glogovca da je od juna do kraja augusta 1992., s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u Kamenici.
Prema optužnici, Glogovac je nogama, gumenom palicom i rukama udarao Ahmedina i Zuhdiju Memčića te Besira Softića.
Prvobitno je s Glogovcem bio optužen i Novak Mitrović, koji je u međuvremenu preminuo.
Na ovom ročištu uloženo je i 28 materijalnih dokaza Tužilaštva, na koje Odbrana nije imala primjedbi.
Za naredno ročište planirano je da, saslušanjem posljednjeg svjedoka i čitanjem iskaza jednog preminulog svjedoka, Tužilaštvo BiH završi dokazni postupak.
Suđenje se nastavlja 17. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English