Članak

Problemi prilikom privođenja

10. Decembra 2015.00:00
Na suđenju Draganu Čobiću pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Optužbe je ispričao kako je čuo za određene probleme prilikom privođenja pojedinih lica 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Zoran Novaković, koji je bio vođa interventnog tima policije, kazao je da je bio službeno odsutan i da je 12. septembra otišao u policiju u Bijeljini da podnese izvještaj komandiru.
“Tu sam zatekao Dragana Čobića, koji je rekao da je taj dan slobodan. Na pitanje šta Čobić radi tu, komandir mi je rekao da je bilo određenih problema prilikom privođenja dan ranije, i ništa više od toga”, prisjetio se Novaković.
On je naveo da je nekoliko dana kasnije od kolega saznao da su neka privedena lica nestala i da su se roditelji raspitivali šta se desilo s njima, te da se nije više interesovao za taj slučaj.
Okružno tužilaštvo tereti Čobića za nestanak Mustafe Salkovića i Faruka Bilalića 11. septembra 1992. godine u Bijeljini.
Kako je navedeno u optužnici, Čobić je kao pripadnik Interventnog voda Stanice milicije Bijeljina, sa još četiri nepoznate osobe, priveo Salkovića i Bilalića, nakon čega su ih odvezli u nepoznatom pravcu i ubili.
Svjedok Novaković, koji je bio zadužen za pisanje dnevnih izvještaja, ispitivan je o patrolnom nalogu od 11. septembra 1992. godine.
On je kazao da je siguran da je na nalogu bio i dnevni izvještaj, iako ne postoji na kopiji koju posjeduje tužilac.
Svjedok je ispričao da je izvještaj vidio kada ga je inspektor Radomir Erić pozvao na informativni razgovor povodom slučaja nestanka Salkovića i Bilalića. Izvještaj koji je potpisao Zdravko Đurić, kako je dodao, nije čitao.
Na pitanje advokata Dejana Bogdanovića da li može potvrditi da je patrolni nalog koji mu je pokazao Radomir Erić i nalog koji mu je predočio tužilac isti dokument, Novaković je rekao da to ne može tvrditi.
Svjedok Radomir Gajić, koji je bio zamjenik komandira stanice i čiji se potpis nalazi na patrolnom nalogu od 11. septembra, nakon uvida u dokument je istakao da se na kraju naloga nalaze njegovi inicijali, R.G., i da je nalog “proglašen negativnim jer na drugoj strani nema iskucan dnevni izvještaj”.
Na pitanje Odbrane da li je moguće da se na originalnom patrolnom nalogu nalazio dnevni izvještaj koji je potpisao Zdravko Đurić, svjedok nije mogao odgovoriti.
Nastavak suđenja je zakazan za 25. decembar.

Boris Sekulić


This post is also available in: English