Članak

Nastavak postupka nakon sedam godina

9. Decembra 2015.00:00
Apelacioni sud Brčko Distrikta zakazao je za 24. decembar početak obnovljenog suđenja Peri Kovačeviću, koji je sedam godina bio nedostupan pravosudnim organima.

This post is also available in: English

Apelacioni sud je 2008. ukinuo presudu kojom je Kovačević bio oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Brčkog.
Kako se optuženi nije pojavljivao na obnovljenom postupku, za njim je raspisana međunarodna potjernica i uhapšen je u oktobru ove godine u Sloveniji.
Na današnjem predpretresnom ročištu, tužilac Radmilo Ivanović je rekao da planira pozvati dodatnih 14 svjedoka, te uložiti materijalnu dokumentaciju.
Predsjedavajući Sudskog vijeća Srđan Nedić odbio je prijedlog Optužbe da se ponovo pozove osam od ukupno 34 svjedoka, čiji su iskazi uzeti tokom prvostepenog postupka.
On je naveo da će na ročištu 24. decembra, osim čitanja optužnice, u spis biti uvedena sva svjedočenja i materijalna dokumentacija iz prvostepenog postupka.
Kovačevića optužnica tereti za pljačku i ubistvo četiri žene srpske nacionalnosti s područja Srebrenika i Gradačca, koje je u oktobru 1994. godine preuzeo radi osiguranja njihovog prelaska na teritoriju opštine Brčko pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).
Njemu je 30. novembra određen dvomjesečni pritvor.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English