Članak

Nije vidjela zlostavljanja

8. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva ispričala je kako je obavljala određene poslove u komandi na Grbavici, te da se optuženi Veljko Papić nije prema njoj “odnosio na negativan način”.

This post is also available in: English

“Papića poznajem. Prvi put sam ga vidjela poslije pretresa mog stana. Kod mene su našli pisaću mašinu i rekli da se javim u komandu koja je bila smještena u Beogradskoj ulici. Tada sam ostala pri komandi. Imala sam zadatak da očistim, skuham kafu, nešto otkucam. Papić je bio komandir jedinice koja je bila tu”, izjavila je svjedokinja Mira Regoja.

Ona je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu kazala da se Papić nikada prema njoj nije odnosio na negativan način, a da ne zna kako se ponašao prema drugim civilima.

Regoja je navela da je na Grbavici bio formiran radni vod i da su u njegovom sastavu bili muškarci.

Na upit Kantonalnog tužilaštva da li je svjedokinji poznato nešto u vezi sa odvođenjem civila, ona je odgovorila da je čula galamu i vrisku, ali da ništa nije vidjela.

“Ne znam šta je bilo u stanu. Mogla sam samo čuti. Znam samo da su komšije s prizemlja odveli”, prisjetila se ona.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandant bataljona Prve sarajevske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1994. nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane i Sudskog vijeća, svjedokinja Regoja je kazala da je u komandi svakodnevno viđala Papića i da nije nikada vidjela da nekoga maltretira. Rekla je da ne zna da li je neko mogao odbiti radnu obavezu.

“Za vrijeme rata na Grbavici nikada nisam čula da je Papić nekoga zlostavljao. Niko mi nije pričao ni poslije rata”, dodala je svjedokinja.

Suđenje će se nastaviti 29. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English