Članak

Ranjavanje Tomaša

1. Decembra 2015.00:00
Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, svjedok Odbrane Momira Tomaša, optuženog za zločine počinjene na području Hadžića, kazao je da je optuženi ranjen tokom napada na brdo Tinovo (općina Hadžići).

This post is also available in: English

Ilija Stiječić je rekao da je otišao na brdo Tinovo, položaj koji je držala Vojska Republike Srpske (VRS), kako bi popravio top.

“Nikad neću zaboraviti tih deset ili 15 minuta kada je ranjen Tomaš i kada je došlo do pogibije nekoliko vojnika. Ti momenti… Kada je granata udarila, nastao je jauk. Bio sam sagnut, možda me je to i spasilo”, kazao je svjedok, istaknuvši da se Tomaš, kada je ranjen, derao i dozivao brata Duška.

Svjedok nije mogao precizirati kada se ranjavanje desilo, pojasnivši da nije prišao ranjenom Tomašu jer su ga drugi vojnici snijeli na nosilima.

Tomaš, nekadašnji pripadnik VRS-a, optužen je da je 29. novembra 1992. došao u selo Breza (općina Hadžići) i fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok Ljubo Kukilo je rekao da je bio pripadnik VRS-a i da je bio stražar u kasarni Žunovnica, gdje je brat optuženog Momira Tomaša bio vojni policajac. Svjedok je kazao da je optuženog sreo jednom na ulici, kada ih je upoznao njegov brat.

Odbrana je svjedoku prezentovala fotografiju, na kojoj je prepoznao brata optuženog, Slobodana Tomaša.

Svjedok je pojasnio da je Slobodan poginuo i da se to dogodilo prije ranjavanja Tomaša.

Suđenje će se nastaviti 30. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English