Članak

Presuda Fundupu 11. decembra

27. Novembra 2015.00:00
U završnim riječima, Tužilaštvo BiH je zatražilo da Radoman Fundup, optužen za zločine počinjene u Foči 1992. godine, bude proglašen krivim, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu. Izricanje presude bit će 11. decembra.

This post is also available in: English (English)

Tužilac Adis Nuspahić je rekao kako je izneseno dovoljno dokaza da se optuženi proglasi krivim, te kako Odbrana nije osporavala da su se djela desila, već samo identitet počinioca.

Radomana Fundupa, bivšeg pripadnika Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti za ubistva i zlostavljanje civila u Foči. Sa još dvije osobe, kako se navodi u optužnici, u Čohodor Mahali je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet odraslih osoba, te ranjavanju jedne žene.

On je optužen i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako stoji u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će biti strijeljani.

Osvrćući se na svjedoke Odbrane, Tužilaštvo je ukazalo na određene kontradiktornosti u svjedočenjima, te ocijenilo irelevantnim iskaze svjedoka Bahre Rikalo, te Fadila i Safeta Đedovića. Naveli su da ti svjedoci nisu imali saznanja u vezi sa ovim predmetom. Nuspahić je predložio da Vijeće ne pokloni vjeru ni svjedocima Draganu i Dojčilu Fundupu.

On je posebno istakao da se koncept Odbrane kretao u pravcu da je djelo u Čohodor Mahali počinio Danilo Fundup. Za njega je tužilac kazao da optuženi nije imao pitanja, iako je tokom svjedočenja u svoju korist inkriminisao Danila govoreći da bi mu sve rekao u lice da je tu.

Tužilaštvo je podsjetilo i na iskaz svjedokinje C-1, koja je, vidno istraumatizirana, dala iskaz o svom ranjavanju, te ubistvu svekrve i komšinice. Svjedočenje C-2 bilo je zatvoreno za javnost, a tužilac je rekao da je bila očevidac događaja u Čohodor Mahali, navodeći optuženog kao počinioca.

“Svjedoci su svoje iskaze dali potpuno objektivno, bez imalo osvetničkog tona”, dodao je Nuspahić, govoreći o svjedocima Tužilaštva BiH.

Branilac Slaviša Prodanović je kazao da je dio optužnice koji se odnosi na događaj u Čohodor Mahali “napisan isključivo na osnovu lažnog iskaza C-2”.

“Odbrana ne spori da se događaj desio, ali osporava da je to svjedokinja mogla vidjeti”, rekao je Prodanović, dodavši da je nesretna okolnost što je nekoliko dana prije toga poginuo brat optuženog, pa je, po tvrdnji C-2, njegova osveta bila motiv za zločin.

Odbrana je u završnoj riječi rekla i da će po okončanju postupka pokrenuti krivičnu prijavu protiv ove svjedokinje zbog lažnog svjedočenja.

Za svjedokinju C-1 Prodanović je rekao da je “očigledno zamijenila identitet”.

Svjedočenje optuženog, kako je naveo, u cijelosti su potvrdili svjedoci Borislav Fundić, te Dragan i Dojčilo Fundup, koji su bili u kući žalosti.

“Da je Danilo zaista počinio ovaj zločin, potvrdili su njegovi bliski rođaci Dragan i Dojčilo Fundup”, pojasnila je Odbrana.

Govoreći o događaju u Gornjem Polju, Prodanović je kazao kako misli da Fundup ne bi bio optužen za ovo da nije bio optužen za dešavanja u Čohodor Mahali, naglašavajući da nije sporan događaj, nego učešće optuženog.

On je naveo da je iskaz svjedokinje Sadike Bićo pristrasan i kontradiktoran iskazima njenih sinova Selvedina i Edina, te da je tek u izbjeglištvu, prepričavajući šta se kome desilo, zaključila da se radilo o istoj osobi koja je počinila i zločine u Čohodor Mahali.

“Za mene je strašno ovo čuti, a kamoli raditi ovako nešto… Smatram da sam vam pomogao da otkrijete ko je to uradio”, izjavio je optuženi Fundup.

This post is also available in: English (English)