Članak

Nisu znali za hapšenja

26. Novembra 2015.00:00
Svjedoci Optužbe izjavili su na suđenju pred Okružnim sudom u Bijeljini da ne znaju ništa o hapšenju i nestanku Mustafe Salkovića i Faruka Bilalića.

This post is also available in: English

Milorad Savić, Drago Stevanović i Jovica Petrović kazali su da su o tom slučaju čuli nakon rata, kada su pozivani na razgovor u bijeljinsku stanicu policije i Okružno tužilaštvo.

Mustafa Salković i Faruk Bilalić su nestali 11. septembra 1992. godine, a Okružno tužilaštvo tereti Dragana Čobića da je, kao pripadnik Interventnog voda Stanice milicije Bijeljina, sa još četiri nepoznate osobe, priveo oštećene, nakon čega su ih odvezli u nepoznatom pravcu i ubili.

Sva tri svjedoka, koji su, prema radnom nalogu Stanice milicije Bijeljina, bili u smjeni 11. septembra 1992. godine, istakli su da Interventni vod nije imao jasno definisane timove i vođe timova, već su timovi koji su odlazili na intervencije formirani ad hok od policajaca koji su tog momenta bili prisutni u smjeni.

“Po polasku na zadatak, u auto ili maricu su uskakali policajci koji su bili tu”, kazao je Dragan Stevanović.

Prema njegovim riječima, za vođu grupe uglavnom je biran najstariji policajac koji bi se zatekao u vozilu.

Slično su ponovila i druga dva svjedoka, ističući da je u svakom momentu svako sa svakim mogao biti u timu.

Svjedoci su rekli da se ne sjećaju da li su tog dana bili u timu sa optuženim niti da li su se deslila privođenja koja su navedena u optužnici.

Na pitanje advokata Odbrane Dejana Bogdanovića, kakva je bila generalna bezbjednosna situacija u Bijeljini 1992. godine, svjedoci su istakli da su kroz grad prolazile razne paravojne formacije koje su pravile mnoge probleme, zbog čega su često dolazile u sukob sa regularnom policijom.

Kako su kazali, te formacije su bile van kontrole zvaničnih struktura, a u nekoliko navrata čak je pokušano i zauzimanje bijeljinske Stanice milicije.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. decembar.

Boris Sekulić


This post is also available in: English