Članak

Bogdanović i Sladoje oslobođeni

26. Novembra 2015.00:00
Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio je Slobodana Bogdanovića i Gorana Sladoja optužbi za zločine počinjene 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica.

This post is also available in: English

“Sud je nakon razmatranja odlučio da nije dokazano da su optuženi počinili djelo zločin protiv civilnog stanovništva. Sud je cijenio dokaze i iskaze svjedoka Optužbe i utvrdio da se radi o kontradiktornim izjavama”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić.
On je rekao da su članovi porodica žrtava kazali da su optuženi počinili djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret, a svjedoci Odbrane su dali alibi optuženima, što dovodi u sumnju iskaze svjedoka Optužbe.
Bogdanović i Sladoje su oslobođeni optužbe da, kao pripadnici vojno-policijskih snaga, 13. juna 1992. godine Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu i udarali ih, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.
Oslobođeni su i optužbe da su 1992. godine dolazili u kuću porodice Simić i fizički zlostavljali Rajka Simića jer je bio oženjen ženom druge nacionalnosti.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English