Članak

U četvrtak presuda za zločine u Sarajevu

23. Novembra 2015.00:00
Nakon što su Tužilaštvo i Odbrane Slobodana Bogdanovića i Gorana Sladoja iznijeli završne riječi, Kantonalni sud u Sarajevu je izricanje presude zakazao za četvrtak, 26. novembar.

This post is also available in: English

Tužiteljica Nives Kanevčev je kazala da Sudsko vijeće na osnovu dokaza može jedino zaključiti da su Bogdanović i Sladoje krivi.
“Svjedoci uvjerljivo govore o činjenicama i opisuju kako su Bešići odvedeni na Jevrejsko groblje te iskorišteni kao živi štit”, navela je Kanevčev.
Ona je dodala da su optuženi bili pripadnici vojnih snaga, a oštećeni nenaoružani civili.
Prema optužnici, Bogdanović i Sladoje su od polovine juna pa do kraja 1992. godine hapsili, zatvarali i nanosili tjelesne povrede civilima s područja Grbavice.
Optuženi su da su 13. juna 1992. godine udarali Bajru i Suada Bešića, a kasnije ih odveli do Jevrejskog groblja, gdje je Suad Bešić stradao, kao i da su fizički zlostavljali Rajka Simića jer je bio oženjen ženom druge nacionalnosti.
Odbrana optuženog Bogdanovića je naglasila da postoje mnoge kontradiktornosti u izjavama svjedoka Optužbe, te da bi njihov branjenik trebao biti oslobođen.
“Predlažem Sudu da ima u vidu izjavu oštećenog Bajre Bešića koju je dao dva dana nakon događaja. On u svojoj izjavi ni na jednom mjestu ne spominje ime mog branjenika, već je kazao da su došla dva teritorijalca”, rekao je advokat Radivoje Lazarević.
Advokat Midhat Kočo, koji brani Sladoja, kazao je da je optužnica neutemeljena i zatražio donošenje oslobađajuće presude.
“Tužilaštvo uzima informacije iz iskaza svjedoka koji su čuli a nisu ništa vidjeli. Sladoje je mnogima pomagao i bio u dobrim odnosima sa svima”, rekao je Kočo.
Suđenje je počelo u septembru 2013. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English