Članak

Presuda za zločin u Livnu 26. novembra

23. Novembra 2015.00:00
Nakon završenog obnovljenog suđenja Iliji Paviću, optuženom za zločin počinjen u Livnu, Vrhovni sud Federacije BiH zakazao je izricanje presude za četvrtak, 26. novembar.

This post is also available in: English

Suđenje Paviću je obnovljeno nakon što je ukinuta presuda Kantonalnog suda u Livnu, koji je 10. februara ove godine proglasio Pavića krivim da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za vrijeme racije u noći između 8. i 9. avgusta 1992. ubio civila srpske nacionalnosti Milorada Crnčevića.
Federalni tužilac Munib Halilović kazao je da je odgovornost optuženog Ilije Pavića u cijelosti dokazana.
“Ni Odbrana ne osporava da je Pavić kriv za ubistvo Milorada Crnčevića. Ono što oni osporavaju jesu okolnosti pod kojim se sve odgiralo. Međutim, iz činjenica i provedenih dokaza proizlazi da je ovo ubistvo usko povezano sa ratnim zločinom, jer je optuženi bio svjestan radnje, odnosno znao je da je radnja usmjerena protiv civila druge nacionalnosti”, objasnio je Halilović.
On je istakao da je priznanje optuženog Pavića važno i da je to nepobitna olakšavajuća okolnost.
“Ipak, sve olakšavajuće okolnosti ne mogu biti važnije od jedne činjenice, a to je oduzimanje života civila”, zaključio je Halilović.
Josip Muselimović, advokat optuženog, naglasio je u završnoj riječi da nije sporno da je njegov branjenik ubio čovjeka, ali da je bio u ulozi policajca koji nije imao namjeru ubiti.
“Optuženi nije znao ko je pred njim, nije znao da je to osoba srpske nacionalnosti. Bio je u redovnoj kontroli kao vojni policajac i nije imao namjeru ubiti. O tome govori činjenica da je prvo pucao u vazduh, pa tek onda u donji dio ekstremiteta”, rekao je Muselimović.
Sudskom vijeću obratio se i optuženi Pavić, koji je napomenuo da izjave koje su dali određeni svjedoci nisu istinite, te da je on bio u ulozi policajca koji je obilazio grad.
“Krivo mi je što mi se sudi za ratni zločin. To nije tako. Nisam poznavao te ljude, nisam znao da je taj čovjek Srbin. Međutim, priznao sam ovo ubistvo radi morala i ljudskosti”, objasnio je Pavić.
Prvostepeni sud je zaključio da je Pavić sa još dvojicom kolega, koji su u međuvremenu preminuli, ušao u kuću Draginje Rosić i, nakon što je Milorad Crnčević izašao iz objekta, nekoliko puta mu rekao da stane, a zatim pucao i pogodio ga u predjelu prepone. Rosić je ubrzo podlegao.
Istu presudu Sud u Livnu donio je u decembru 2013. godine, a Vrhovni sud ju je takođe bio ukinuo.
Tokom obnovljenog suđenja, Tužilaštvo i Odbrana su se izjasnili da nemaju prijedlog novih dokaza, te da su saglasni da se preuzmu dokazi iz prvostepenog postupka.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English