Članak

Odgovor na svjedoke Odbrane Fundupa

13. Novembra 2015.00:00
Saslušanjem svjedoka Odbrane i Tužilaštva BiH okončan je dokazni postupak protiv Radomana Fundupa, optuženog za zločine počinjene u Foči 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je za svjedoka pozvalo Danila Fundupa, u odgovoru na svjedoke Odbrane. Dvojica rođaka optuženog su na prošlom ročištu posvjedočila kako je nakon sahrane u junu 1992. u kući pokojnika Danilo ustao i rekao: “Ustajte da bijemo ove”, te kako su on i Radislav Radović otišli, nakon čega se čula pucnjava.

Prema svjedocima Odbrane, narednog dana se čulo da su ubijene “neke žene i djeca”. Treći svjedok Odbrane je izjavio da je zbog ubistva civila u Čohodor Mahali uhapšen čovjek koji se predstavio kao Fundup, ali da to nije bio optuženi Radoman Fundup.

Danilo Fundup, također rođak optuženog, kazao je kako je u junu 1992. godine bio na sahrani, nakon čega je otišao u kuću pokojnika u naselju Čohodor Mahala.

On je rekao da je kuću napustio u 14.30, kada je krenuo autobus kojim se vraćao kući. Svjedok je kazao da je u tom autobusu bio izvjesni Momčilo Bodiroga, ali se drugih osoba nije mogao sjetiti.

Ovaj svjedok je naglasio da ga nikad nije hapsila civilna ili vojna policija.

Na upit Tužilaštva o Radislavu Radoviću, Fundup je odgovorio da ga poznaje, da nije bio na sahrani, te da se kasnije ubio.

Danilo Fundup je istakao i da je prošli mjesec primio prijetnje telefonskim putem “ako bude šta protiv Radomana”.

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz Momčila Bodiroge, koji zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogao pristupiti suđenju. Ovaj svjedok je kazao da se nakon sahrane s Danilom Fundupom vraćao autobusom oko 15.00 sati u mjesto gdje žive.

Radomana Fundupa, bivšeg pripadnika Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti za ubistva i zlostavljanje civila u Foči. Sa još dvije osobe, kako se navodi u optužnici, u Čohodor Mahali je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet osoba, te ranjavanju jedne žene.

On je optužen i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako stoji u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, stvarajući im dojam da će biti strijeljani.

Na suđenju su saslušana posljednja dva svjedoka Odbrane optuženog. Dragan Pejović je ispričao kako je advokat optuženog Slaviša Prodanović početkom godine razgovarao sa njegovom majkom Vasilijom o događaju u naselju Gornje Polje.

On je istakao da je njegova majka bila voljna svjedočiti, no da je preminula u martu ove godine.

“Nije poznavala te osobe dole, ali mislim da su bili djeca i odrastao čovjek…Vikala je da puste djecu, kažu da je čak spominjala mene kao pripadnika srpske vojske da bi ti ljudi pustili djecu i čovjeka”, kazao je svjedok, dodavši da su vojnici pustili djecu i muškarca.

Svjedok Fadil Đedović je rekao da je odrastao sa optuženim i da su se družili kako prije i početkom rata, tako i nakon.

“Ne bih se pojavio na sudu da sumnjam”, kazao je, dodavši da zna za šta je Fundup optužen.

Za zločin počinjen u Čohodor Mahali, kako je rekao, čuo je da se desio, ali da mu nije puno poznato.

Završne riječi Tužilaštva i Odbrane zakazane su za 27. novembar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English