Članak

Pričalo se da je ubio Marinko

11. Novembra 2015.00:00
U nastavku suđenja Marinku Miljeviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedoci Optužbe, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), rekli su kako su saznali za ubistvo Azeme Kučković i da se pričalo da ju je ubio optuženi.

This post is also available in: English

Svjedoci su kazali da nisu bili u selu Gornji Budelj (općina Ključ) kada je augustu 1992. zapaljeno i ubijena Azema Kučuković.

“Te noći bio sam na Landištu i kada sam došao na odmor kući u selo čuo sam da je Azema ubijena. Komšinica Rosa, starija žena, došla je kod moje majke i rekla joj za njeno ubistvo i da se priča da ju je ubio Marinko”, ispričao je svjedok Milan Vražina.

Svjedok Branko Andrijević je kazao da je kao sanitetlija u VRS-u bio angažovan u logoru Manjača, gdje je bio i sin ubijene.

“Kada sam bio na odmoru u selu, čuo sam da je ubijena Azema. Pričalo se da ju je ubio komšija Marinko. Po povratku na Manjaču vidio sam Emira. Bilo mi je žao i teško pa sam mu rekao da mu je majka ubijena. Kasnije sam razmišljao da možda nisam trebao reći jer mu je ionako bilo teško”, kazao je Andrijević.

Drenko Ivanić, bivši saborac optuženog, rekao je da je 2001. od Jovice Oktabdžije čuo da je Azemu Kučuković ubio Marinko.

“Jovica je policajac bio, kao i ja. Kada je 2001. godine ostao bez posla, pitao sam ga šta je razlog. Rekao mi je da ga vežu za ubistvo Azeme Kučuković. Rekao je da je bio tu, ali da je Azemu ubio Marinko, jer se prepao”, ispričao je ovaj svjedok.

Lazar Radišić, brat tetke optuženog Miljevića, kazao je kako je od roditelja čuo da se desilo ubistvo.

“Bilo je svakakvih priča… I da je to uradio Marinko i da je to uradio Jovica. Ne znam šta je od toga istina. To su sve bile priče seoske”, rekao je Radišić.

Boško Toljagić se prisjetio kako je kao policajac otišao u Gornji Budelj nakon dojave.

“Pred kućom smo našli staru majku, Azeminu mamu. Ispred stepenica su bili tragovi krvi, a kada smo upitali gdje je leš, rekla je da su je sahranili iza kuće. Nismo ništa više saznali o tome šta se desilo. Ne sjećam se da je iko bio privođen zbog toga”, rekao je Toljagić i dodao da optuženog poznaje kao dobrog komšiju.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar.

Povezani članci

8. Februara 2016.

Miljeviću osam godina zatvora

24. Novembra 2015.

Čuo za ubistvo

4. Novembra 2015.

Ubijena kada su gorjele kuće

Dženita Duraković


This post is also available in: English