Članak

Zarobljenike nije ni vidio

10. Novembra 2015.00:00
Optuženi Hasib Ćehić je, svjedočeći u svoju korist, izjavio da 1994. i 1995. godine nije fizički zlostavljao zarobljenike na području Cazina i Velike Kladuše.

This post is also available in: English

On je pred Kantonalnim sudom u Bihaću kazao da je bio pri policiji i da je u to vrijeme dosta pio.

“Nisam učestvovao u borbenim dejstvima. Ja sam bio vozač kombija i moje je bilo da nekog dovezem, odvezem. Nisam nikad imao prilike da vidim zarobljenike. U taj podrum koji se spominje nikad nisam išao. Ne kažem da nisu bili bijeni, ali taj sadista što ih je tukao nisam ja”, istakao je Ćehić.

Prema optužnici, on je, kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), 16. jula 1994. godine fizički maltretirao dvojicu zarobljenih pripadnika Armije BiH (ABiH) u mjestu Pećigrad (općina Cazin).

Na teret mu je stavljeno i da je 21. juna 1995. godine u mjestu Zagrad (općina Velika Kladuša) nečovječno postupao i fizički zlostavljao pet zarobljenih pripadnika Petog korpusa ABiH.

Optuženi Ćehić je naveo da je u junu 1995. bio pratilac komandanta.

“Zadatak mi je bio da mu čuvam leđa. Komanda se nalazila 200 metara od kuće gdje je bila smještena policija. Moj brat Mujo je bio komandir. Nas dvojica smo dva različita svijeta. Ja nisam ni znao da su ti ljudi bili zarobljeni niti sam ih išao gledati”, kazao je Ćehić.

Sud je prihvatio prijedlog Odbrane da neuropsihijatar obavi vještačenje optuženog o njegovom stanju u vrijeme izvršenja djela, jer optuženi tvrdi da ne zna ništa o događaju niti da se ičega sjeća.

Nastavak suđenja bit će određen naknadno, nakon vještačenja.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English