Članak

Stupar nije vidio Sarića

9. Novembra 2015.00:00
Miloš Stupar, svjedok na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, izjavio je da optuženog Gorana Sarića nije vidio 13. jula, te nakon 15. jula 1995. godine u Bratuncu i Zvorniku, niti je s njim bilo kako komunicirao.

This post is also available in: English

Tužilaštvo je uložilo svjedočenje Stupara dato pred Haškim tribunalom, a u sudnici je Odbrana Sarića unakrsno ispitala svjedoka.
Stupar je ispitivan o sastanku održanom 15. jula u Zvorničkoj brigadi, kao i o borbenim dejstvima koja su uslijedila na ovom području.
Na pitanje Odbrane da li je “u borbama bio pod komandom Pandurevića”, on je odgovorio potvrdno, navodeći da su “sve policijske snage u borbenim dejstvima bile pod komandom Pandurevića”.
Stupara je Sud BiH 2010. godine pravosnažno oslobodio optužbi za genocid počinjen u Srebrenici.
Sarić je optužen kao bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske. Na teret mu je stavljeno da je u julu 1995. komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.
Nastavak suđenja će naknadno biti određen.

Lamija Grebo


This post is also available in: English