Članak

Stričević osuđen na deset godina

6. Novembra 2015.00:00
Kantonalni sud u Bihaću osudio je Slavka Stričevića na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Bosanskog Petrovca.

This post is also available in: English

On je proglašen krivim da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske, nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i dvojicu ubio.

Vijeće je utvrdilo da su zarobljeni pripadnici Oružanih snaga RBiH iz Sanskog Mosta – Mustafa Cikota, Emsud Smailović Emsuda i Satko Burnić – 28. juna 1992. dovedeni pred Poštu u mjesto Bravsko, gdje je Obrad Ožegović iz pištolja ubio Burnića.

“Optuženi je naredio preostaloj dvojici zarobljenika da tijelo ubijenog natovare na traktorsku prikolicu, pritom ih udarajući”, navodi se u presudi i dodaje da su se Stričević i Milutin Babić sa zarobljenicima prevezli do jame Ravnica, poznate i kao Dervišova jama.

Vijeće je utvrdilo da je optuženi naredio dvojici zarobljenika da sa prikolice svuku tijelo ubijenog Burnića i, dok su držali tijelo, ispucao u njih dva rafala iz automatske puške.

Smailoviću, koji je, ležeći na zemlji, davao znakove života, hitac u glavu ispalio je Milutin Babić.

Stričeviću će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 23. maja do 14. septembra 2012. godine.

On je za ubistvo zarobljenika bio osuđen na deset godina i u julu 2013., ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Federacije BiH, nakon čega je postupak obnovljen.

Žalba na danas izrečenu presudu je dozvoljena.

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću za ovaj zločin u odvojenom postupku sudi se i Milutinu Babiću, ali je suđenje u decembru prošle godine prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English