Članak

Završeno obnovljeno suđenje Slavku Stričeviću

5. Novembra 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću završen je obnovljeni postupak protiv Slavka Stričevića za zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima 1992. godine u Bosanskom Petrovcu.

This post is also available in: English

Izricanje presude zakazano je za sutra, 6. novembar.

Tužilac Jasmin Mesić je kazao u završnoj riječi kako je Tužilaštvo uspjelo dokazati da je optuženi učestvovao u ubistvima Emsuda Smailovića i Mustafe Cikote, koji su bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO).

“Nesporno je utvrđeno da je učestvovao u fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika. Svi saslušani svjedoci kao oštećeni upravo su potvrdili navode optužnice, kao i nalaz i mišljenje vještaka”, rekao je Mesić.

Na prošlom ročištu, vještak neuropsihijatar Nada Milovanović je kazala da je Stričević sposoban da prati suđenje.

Branilac optuženog Jovo Pilipović, umjesto završnih riječi, rekao je kako su u ovom predmetu evidentne bitne povrede postupka i da njegovom branjeniku nije osigurano fer i pošteno suđenje.

“Moj branjenik je bolestan čovjek, ne može pratiti suđenje, a suđenje bolesnom čovjeku je zabranjeno. Ugroženo je njegovo pravo na život jer su ga njegovi ljekari upozorili da ne može pratiti suđenje”, kazao je Pilipović.

Vrhovni sud FBiH u septembru prošle godine ukinuo je presudu kojom je Stričević osuđen na deset godina zatvora za zločin počinjen 1992. u Bosanskom Petrovcu, te predmet vratio na ponovno suđenje.

Stričević je proglašen krivim da je zločin počinio kao pripadnik rezervnog sastava policije Republike Srpske.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English