Članak

Sud u Novom Travniku ponovo se proglasio nenadležnim

5. Novembra 2015.00:00
Kantonalni sud Novi Travnik se uoči planiranog početka suđenja oglasio nenadležnim za postupak protiv Milorada Topića, optuženog za zločine počinjene u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

This post is also available in: English

Tužilaštvo i Odbrana nisu imali primjedbi na nadležnost suda u Novom Travniku, ali je Sudsko vijeće imalo suprotan stav.

“Nakon vijećanja, ovaj sud se oglašava stvarno nenadležnim”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Suada Kahrić.

Bez detaljnijih objašnjenja, rečeno je da je sporno bilo rješenje Suda BiH, koje je bilo na ime Ivana Topića. Naime, nakon što je istraga proširena, došlo se do imena Milorada Topića, protiv kojeg je kasnije i podignuta optužnica, dok se odustalo od krivičnog gonjenja Ivana Topića.

Predmet će biti dostavljen Sudu BiH kako bi donio rješenje o stvarnoj nadležnosti za procesuiranje ovog djela.

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Milorada Topića zvanog Čiča, koja ga tereti da je 1993. tukao zarobljenog pripadnika saniteta Armije BiH (ABiH) u školi u Pajić Polju nadomak Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Travniku, Topić je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ovo je drugi predmet ratnog zločina u kojem se za manje od mjesec dana Kantonalni sud u Novom Travniku proglasio nenadležnim.

Vijeće ovog suda se 16. oktobra proglasilo nenadležnim i u predmetu protiv Muhke Velagića i Safeta Velagića, bivših pripadnika ABiH optuženih za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Bugojnu 1993. godine.

Povezani članci

Kenan Kavazović


This post is also available in: English