Članak

Ubijena kada su gorjele kuće

4. Novembra 2015.00:00
U nastavku suđenja Marinku Miljeviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedoci Optužbe prisjetili su se noći kada je u augustu 1992. zapaljeno selo Gornji Budelj (općina Ključ) i ubijena Azema Kučuković.

This post is also available in: English

Svjedokinja Jasna Ramić je rekla kako je 30-ak mještana noć provelo u voćnjaku kada je počelo gorjeti selo.

“Strina Beba je otišla do šupe i kada se vratila kazala je da joj je neki muškarac rekao da se vratimo u kuću, da neće nam ništa biti. Međutim, mi nismo bili sigurni u te riječi i noćili smo vani”, ispričala je Ramić.

Ona je dodala da su, kada je svanulo, krenuli da vide šta je ostalo od kuća koje su gorjele.

“Na ulazu u štalu Razinu krenula sam da otjeram dvije krave i saplela sam se od nečije noge. Pogledala sam. Bila je to mrtva Azema. Ukočila sam se. Azemin suprug je rekao: ‘Ubiše mi Azemu.’ Tada nam je strina Beba otkrila da je muškarac koji joj je noć prije rekao da se vratimo u kuću bio Marniko Miljević”, prisjetila se svjedokinja.

Svjedokinja Fatima Ćomić, koja je te noći spavala u kući Kučukovića, kazala je da je Azema, kada je vidjela da gori kuća njenog djevera i građa njenog sina, izašla na vrata i ubijena je.

“Zavikala je: ‘Izgori nam sva roba… Eno, pustio je neko Razine krave, i njenu štalu će zapaliti’, i krenula je vani. Muž joj je govorio da se vrati, ali je ona nastavila. Čuli smo da joj je neki muški glas rekao da bježi u kuću, a onda i nju kako kaže: ‘Nemoj, brate.’ Začuo se rafal”, prisjetila se Ćomić.

Ona je dodala da su ujutru, kad se sve smirilo, pronašli Azemu na stepenicama, u lokvi krvi.

“Taj dan smo se svi iz sela pokupili i otišli u Sanicu”, kazala je Ćomić.

Marinko Miljević je optužen da je, kao pripadnik VRS-a, iz automatskog oružja ubio Azemu Kučković u augustu 1992. godine.

Svjedok Rifet Kučuković je ispričao kako je te noć prepoznao glas jednog od muškaraca koji su ušli u podrum očeve kuće u kojoj je boravio.

“Čuli su se glasovi i prepoznao sam glas Jovana Oklobdžije. Kada je počela da gori Muhamedova kuća, vidio sam trojicu muškaraca. Bili su to Jovica, Mika i Marinko”, kazao je Kučuković.

Odbrana je konstatovala da u izjavi iz istrage Kučuković nije naveo da je jedan od trojice muškaraca koje je vidio te noći optuženi Marinko Miljević.

“Ne znam kako sam rekao da su to bili Milan Vržina, Milan Radušić i Jovan Oklobdžija. Kasnije kada sam vraćao film, sjetio sam se da su to bili Marinko, Mika i Jovica”, kazao je svjedok.

Svjedokinje Raza Kučuković i Ferida Selman su također ispričale kako su čule da je u noći kada su zapaljene kuće ubijena Azema Kučuković.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar.

Povezani članci

8. Februara 2016.

Miljeviću osam godina zatvora

24. Novembra 2015.

Čuo za ubistvo

11. Novembra 2015.

Pričalo se da je ubio Marinko

Dženita Duraković


This post is also available in: English