Članak

Ništa loše o optuženom

30. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Odbrane tvrdi kako nije čuo da je optuženi Nikola Marić učinio nekome nešto loše u Prozoru.

This post is also available in: English

Marko Jukić je kazao da je bio pritvoren u martu 1993. u Vatrogasni dom u Prozoru, zajedno sa sinom od 17 godina i još nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti.

“Imena im ne znam, bio sam potišten zbog sebe i djeteta. Bili su tu navodno zbog njihove sigurnosti. A svi su u zatvoru bili potišteni, mada nije bilo povreda. Bio je i jedan Hrvat isto, nije htio na linije. Jeli smo svi skupa, a ljekarska pomoć nije nikome trebala”, ispričao je svjedok.

On je naveo i da nije čuo jauke u domu, ali da je on nakon dvadeset dana prebačen u Mostar.

Jukić je rekao da poznaje optuženog Nikolu Marića, ali da ga nije viđao u Vatrogasnom domu.

Marić je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Svjedok Milenko Dolić je ispričao da je ranjen u Prozoru u oktobru 1992., nakon čega je bio na liječenju u Hrvatskoj do marta 1993. godine. Po povratku u svoj grad, kako je ispričao, on je viđao optuženog Nikolu Marića u maskirnoj uniformi sa bijelim opasačem i oznakom vojne policije.

Dolić je naveo da nikada nije čuo da je optuženi nekoga maltretirao psihički ili fizički.

Prema ovom svjedoku, vojno sposobni Bošnjaci su bili smješteni u prihvatne centre u Prozoru, zbog sigurnosti. On je kazao da nije čuo za paljenje bošnjačkih kuća i ubistva na području ove općine.

Suđenje se nastavlja 4. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English