Članak

Ukinuti ili potvrditi presudu Sadikoviću

28. Oktobra 2015.00:00
Optužba je zatražila da Vrhovni sud Federacije BiH ukine oslobađajuću presudu Azeminu Sadikoviću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Hadžića, dok je Odbrana predložila potvrđivanje ove presude.

This post is also available in: English

Federalni tužilac Munib Halilović zatražio je da se oslobađajuća presuda ukine, te da se postupak vodi iznova pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Tužilac je istaknuo da je presuda neodrživa, istaknuvši da je Kantonalni sud u Sarajevu zaključio da se presuda ne može zasnivati samo na iskazu jednog svjedoka pod prijetnjom.

“Radi se o bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka. (…) Sud je mogao prihvatiti kao vjerodostojan iskaz svjedoka. (…) Smatramo da je ovaj zaključak suda neodrživ i da povlači ukidanje presude”, kazao je Halilović, napomenuvši da ima puno presuda koje su zasnovane na iskazu jednog svjedoka.

Kantonalni sud u Sarajevu je Sadikovića, nekadašnjeg pripadnika Oružanih snaga Republike BiH, 23. marta ove godine oslobodio optužbe da je u selu Kasatići (općina Hadžići), u maju 1992. ubio četiri civila.

Midhat Kočo, branilac optuženog Sadikovića, kazao je da je iskaz svjedoka A apsolutno neupotrebljiv, te da su svjedoci Odbrane imenom i prezimenom navodili izvršioca zločina.

“Rijetko kad se desi da svjedoci navedu da nije to taj čovjek uradio, nego da je to uradio onaj. Svjedoci su imenom i prezimenom identifikovali izvršioca ovog djela”, istaknuo je Kočo.

On je zatražio da Vrhovni sud odbije kao neosnovanu žalbu Optužbe i prvostepenu presudu potvrdi u cijelosti.

Vrhovni sud će odluku donijeti naknadno.

Albina Sorguč


This post is also available in: English