Članak

Presuda Žiliću i Gakiću 4. novembra

28. Oktobra 2015.00:00
U završnoj riječi pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Tužilaštvo je zatražilo da Ramo Žilić i Esad Gakić budu proglašeni krivim za zločine na području Konjica, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Tužilac Sanel Pajević je kazao da se na osnovu izvedenih dokaza može jasno utvrditi odgovornost optuženih za nečovječno postupanje prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su 1993. i 1994. godine bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Musala”.

“Predlažemo da Sud uzme u obzir otežavajuće okolnosti zbog načina i surovosti u radnjama koje su činili prema oštećenim. U vrijeme izvršenja djela optuženi su bili u zrelijoj dobi, kada su mogli razmatrati posljedice koje su nastupile zbog njihovih radnji, a teške posljedice nastupile su pogotovo prema Zdravku Kneževiću i Draganu Kuljaninu”, rekao je Pajević.

On je zatražio zatvorsku kaznu za Žilića i Gakića.

Dušan Tomić, branitelj prvooptuženog Žilića, kazao je da ne postoji nijedan objektivan dokaz koji potvrđuje optužnicu, nego da postoje samo subjektivni dokazi oštećenih svjedoka.

“Nijedan svjedok nije potvrdio da je moj branjenik učestvovao u radnjama koje mu se u optužnici stavljaju na teret. Ne može se Ramo Žilić osuditi za ono što nije učinio. Stoga Odbrana traži od Sudskog vijeća da ga oslobodi, a Tužilaštvu sugeriše da prave počinioce zločina dovede pred Sud”, rekao je branitelj.

Gakićev branitelj Šerif Cviko također je zatražio oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Prije iznošenja završnih riječi, na zahtjev Odbrane, pročitan je iskaz svjedoka Jure Sudara, koji je 1993. bio zatvoren u logoru “Musala”. On je ispričao kako su izvjesni Maca i Osmo izveli njega i još trojicu zatvorenika.

“U hodniku je bila naložena vatra i tu je bilo još vojnika koje nisam poznavao. Maca i Osmo su nam naredili da se skinemo goli, što smo i uradili. Onda su nas počeli tući rukama i nogama, a zatim su nam naredili da pušimo jedan drugome spolni organ, što smo morali uraditi. Potom su nas tjerali da općimo, ali nismo mogli”, naveo je Sudar.

On je dodao da su ih poslije toga rekli da legnu na pod i pržili ih “letvama koje su gorjele” u predjelu prepona i spolnih organa.

“Uspio sam da vidim kako me Osmo i Mitko Pirkić prže. To zlostavljanje trajalo je oko dva sata”, ispričao je svjedok.

Presuda će biti donesena 4. novembra.

Sanela Gaković


This post is also available in: English