Članak

Ukinuta trogodišnja kazna Iliji Paviću

26. Oktobra 2015.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ponovo je ukinuo trogodišnju presudu Iliji Paviću za zločin počinjen u Livnu, te odredio ponovno vođenje postupka.

This post is also available in: English

Prihvatajući djelimično žalbe Odbrane i Optužbe, Vrhovni sud FBiH je odlučio da se ponovno suđenje odvija pred ovom institucijom. Ovo je potvrdila za BIRN – Justice Report Ilhana Tahmaz-Jamak, glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH.

U žalbi je Optužba tražila veću kaznu za Pavića, dok je Odbrana tražila oslobađanje krivice. Također, zatraženo je ukidanje prvostepene presude i obnavljanje suđenja.

Kantonalni sud u Livnu je 10. februara ove godine proglasio Pavića krivim da je, kao pripadnik Vojne policije Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za vrijeme racije u noći između 8. i 9. avgusta 1992. ubio civila srpske nacionalnosti Milorada Crnčevića.

Prvostepeni sud je zaključio da je Pavić sa još dvojicom kolega, koji su u međuvremenu preminuli, ušao u kuću Draginje Rosić i, nakon što je Milorad Crnčević izašao iz objekta, nekoliko puta mu rekao da stane, a zatim pucao i pogodio ga u predjelu prepone. Rosić je ubrzo podlegao.

Istu presudu je Sud u Livnu donio u decembru 2013. godine, a Vrhovni sud ju je ukinuo godinu kasnije.

Početak suđenja pred Vrhovnim sudom FBiH bit će naknadno zakazan.

Albina Sorguč


This post is also available in: English