Članak

Bez incidenata u “Musali”

20. Oktobra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Konjica, svjedok Optužbe izjavio je da se u zatvoru “Musala” nije dogodio nijedan incident dok je on bio na mjestu upravnika.

This post is also available in: English

Esad Muhibić je pred Kantonalnim sudom u Mostaru kazao da je bio upravnik zatvora od početka oktobra 1993. do aprila 1994. godine.

“Zarobljeni pripadnici Armije BiH su zatvarani u podrum, dok su ratni zarobljenici bili smješteni na spratu. Osiguranje zatvora je moralo biti jače… Mogu reći da se za to vrijeme koliko sam bio na dužnosti upravnika, nije desio nijedan incident”, rekao je svjedok.

On je istakao da je na ulazu u zatvor bila prijavnica i da niko nije mogao ući a da on to ne zna.

“U zatvor je mogao ući samo onaj kome sam ja to odobrio ili po odobrenju suda”, kazao je svjedok i precizirao da su u to vrijeme ratni zarobljenici bili srpske nacionalnosti.

Muhibić je naveo da su ovi zarobljenici razmijenjeni u oktobru 1994., kada je on bio komandant za bezbjednost i radio na osiguranju zarobljenika i mjesta gdje su ih trebali preuzeti.

“Došli smo negdje iza ponoći. Prolazili su pored mene na sporedna vrata i siguran sam 100 posto da na njima nije bilo vidljivih povreda”, rekao je Muhibić.

Svjedok je naveo da optuženog Esada Gakića poznaje od kada je pristupio Vojnoj policiji 1992. godine, ali da se ne može sjetiti da je bio u zatvoru kada je on bio upravnik.

Za prvooptuženog Ramu Žilića svjedok je kazao da nije bio vojni policajac i da je pripadao “prostornim strukturama”.

“U vrijeme dok sam ja bio u ‘Musali’, bili su isključivo pripadnici Vojne policije. Nije mi poznato da li je Žilić bio u ‘Musali’ poslije mene”, dodao je svjedok.

Optužnica tereti Žilića i Gakića da su nečovječno postupali sa civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Musala”.

Na ročištu je pročitan i iskaz svjedoka Optužbe Radovana Đorđića, koji naveo da je bio zatvoren u “Musali” od sredine novembra 1992. do 5. oktobra 1994. godine.

“Sjećam se da je pred samu razmjenu pretučen Dragan Kuljanin. Psihički i fizički ga je maltretirao stražar Esad Gakić, udarao ga je stisnutim pesnicama, šamarima, nogama, po čitavom tijelu”, rekao je Đorđić.

On je precizirao da je Kuljanin udaran u hodniku ispred svlačionice i da je on to vidio iz neposredne blizine jer su vrata bila otvorena:

“Dragan Kuljanin je poslije ovog premlaćivanja izgledao jako loše, imao je više uboja na leđima, slabinama, grudima, potiljku i vratu.”

Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar.

Sanela Gaković


This post is also available in: English