Članak

Premlaćivanje kod Rogića kuća

19. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Optužbe na suđenju za zločine počinjene na području Jablanice je izjavio da je 1993. obezbjeđivao zatočenike, ali da mu nije poznato da su zlostavljani.

This post is also available in: English

Damir Gusić je kazao da je u muzeju u Jablanici njegov posao bio da donosi hranu zarobljenicima.

“Policajci su boravili gore na hodniku. Nisam silazio u podrumske prostorije i nisam znao šta se dolje dešavalo niti sam čuo da je bilo premlaćivanja zatvorenika”, rekao je svjedok.

Na pitanje da li je viđao optuženog Tahirovića da dolazi u muzej sa Nihadom Bojadžićem, svjedok je odgovorio da nije.

“Nihad je rijetko kada dolazio sam. Silazio je u podrumske prostorije, ali se ne sjećam da je neko od vojnih policajaca silazio s njim. Ja lično nisam čuo šta se dolje dešavalo, znam da nije bilo ljekarskih intervencija. U mom prisustvu nije bilo udaranja zatvorenika”, kazao je Gusić.

Tahirović, nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je da je 1993. godine u Jablanici učestvovao u mučenjima, zlostavljanjima i ponižavanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Svjedok Ramiz Bećiri je rekao da je sa optuženim bio u jedinici “Zulfikar” i da su bili smješteni u Rogića kućama u Donjoj Jablanici.

“Zarobljenike sam vidio jednom-dvaput i nisam primijetio da su premlaćeni. Poslije sam čuo svašta, da su Hrvati premlaćivani, ali ja nisam vidio, nije me interesovalo”, izjavio je Bećiri.

Na pitanje Tužilaštva da prokomentariše navode iz izvještaja u kojem je Bojadžić, zamjenik komandanta “Zulfikara” 9. novembra 1993. njega naveo kao jednog od onih koji su premlaćivali zatvorenike, Bećiri je odgovorio: “Tvrdim da nijednog zatvorenika nisam dotakao.”

Na suđenju je svjedočio i Šefko Hodžić, koji se prisjetio kako je kao novinar boravio u jednoj od Rogića kuća u Jablanici i da je na više lokacija viđao zarobljenike. On je naveo da je samo jednom vidio da su zarobljenici premlaćeni.

“Bio sam prisutan kad su ih premlatili. Taman sam došao sa terena i vidim ljude krvave poredali, tjerali ih da klanjaju. Odmah sam otišao da vidim gdje je Zuka ili Nihad da ih spasimo. Najviše me pogodilo to što sam poznavao neke od njih. Ubrzo se pojavio Nihad Bojadžić i rekao vojnicama da prestanu da ih udaraju”, kazao je svjedok.

Na suđenju je pročitana i izjava Sofije Ravlić iz novembra 2011. u kojoj je opisala kako je čula kada su premlatili Karla Marića i Franju Ramljaka u muzeju u Jablanici.

“Jednom sam čula kada su došli Zukini vojnici i pozvali Karla Marića da izađe na hodnik. Tada sam čula udarce po tijelu. Kasnije sam čula da ga je tukao vojnik po imenu Deba, a to mi je potvrdio i sam Karlo”, navela je Ravlić.

Ona je dodala da je kasnije izveden i Ramljak, kojeg su također maltretirali.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. novembar.

Sanela Gaković


This post is also available in: English