Članak

Prekinuo doručak zbog batinanja

15. Oktobra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Cazina i Velike Kladuše, svjedoci Optužbe ispričali su pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako su nakon zarobljavanja fizički zlostavljani, u čemu je učestvovao i optuženi Hasib Ćehić.

This post is also available in: English

Svjedok Bekir Agić kazao je da su ga sa saborcima zarobili pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

“Naredili su da se skinemo, ostali smo samo u gaćicama, i počeli nas tući… Odvezli su nas u Veliku Kladušu, u nedovršenu kuću na sprat. Zatekli smo grupu pripadnika njihove policije, među kojima je bio i Ćehić, kako doručkuju. On je ustao i počeo nas udarati šakama u glavu. Kada bi pali od jačine udaraca, udarao je i nogama”, prisjetio se Agić.

On je rekao da su potom odvedeni u susjednu prostoriju, gdje su ostali oko 20 dana.

“Ulazio je noću ko je htio i tukao nas. Ćehića sam, kada su nas vodili da čistimo, viđao u dvorištu. Ruka mu je bila u zavoju. Pretpostavljam od udaranja nas”, kazao je Agić i dodao da i danas ima zdravstvenih problema zbog zlostavljanja tokom boravka u zarobljeništvu.

Svjedok Mesud Dedić također je zarobljen na području Vrnogrča.

“Kada smo predali oružje, skinuli su nas i počeli tući. Bili su nas čak i pripremili za strijeljanje, ali je to neko obustavio. Kada su nas doveli u tu kuću u Kladuši, jedan od vojnika koje smo zatekli da jedu ustao je i počeo nas tući. Padali smo od siline tih udaraca”, ispričao je Dedić.

On je naveo da je iz međusobnog razgovora drugih saznao da se taj vojnik zove Hasib Ćehić.

“Svako otključavanje prostorije u kojoj smo spavali značilo je novo batinanje. Odvodili su nas na ispitivanja i ponovo tamo tukli”, rekao je Dedić.

Optužnica tereti Ćehića da je, kao pripadnik NOAPZB-a, 16. jula 1994. godine fizički maltretirao dvojicu zarobljenih pripadnika Armije BiH (ABiH) u mjestu Pećigrad (općina Cazin).

Na teret mu je stavljeno i da je 21. juna 1995. godine u mjestu Zagrad (općina Velika Kladuša) nečovječno postupao i fizički zlostavljao pet zarobljenih pripadnika Petog korpusa ABiH.

Iskaze su dali i svjedoci Muhamed Kendić i Husein Leuzanović, biši saborci optuženog.

Kendić je kazao kako nema saznanja o ovom događaju, jer je “bio samo vozač komandanta”, dok je Leuzanović bio dežurni vojni policajac kada su zarobljene pripadnike Petog korpusa doveli u Kladušu.

“Kada su uveli zarobljenike, Hasan je ustao i počeo ih tući. Ni ja niti bilo ko od mojih kolega nismo mu ništa rekli, jer je njegov brat Mujo bio naš pretpostavljeni”, izjavio je Leuzanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. oktobar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English