Članak

Opasni radovi s eksplozivom

15. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, svjedok Kantonalnog tužilaštva kazao je da je bio u radnom vodu čiji je komandir bio optuženi Veljko Papić.

This post is also available in: English

Svjedok Rizah Pašalić rekao je da je početkom ljeta 1992. godine uključen u radni vod.

“Na početku sam bio angažovan oko kuće, nosio vodu za vojsku, manji radovi. Krajem decembra 1992. godine oformljen je pravi vod. Svako jutro smo se morali javljati. Tu je bilo najviše muslimana i katolika”, ispričao je svjedok.

On se prisjetio kada je odlučeno da se minira zgrada koju su dijelile Vojska Republike Srpske (VRS) i Armija Bosne i Hercegovine (ABiH). Prema njegovim riječima, optuženi mu je kazao da će nositi eksploziv i postaviti ga u zgradi.

Pašalić, koji je u sudnici identifikovao optuženog, rekao je da je morao u više navrata provjeravati žice pošto se eksploziv nije htio aktivirati.

“Bio sam siguran da ću poginuti jer sam žice morao spajati. To je izgledalo kao horor…”, izjavio je on.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandant bataljona Prve sarajevske brigade VRS-a, od 1992. do 1994. nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Svjedok Pašalić je kazao da optuženog nije viđao svaki dan i da mu on nije direktno izdavao naređenja, ali da je bio “komandir radnom vodu”.

“Konkretno sam najviše nosio hranu. Jedno vrijeme sam nosio cigle, kopao bunkere, fizičke poslove. Znali smo nositi namještaj iz stanova… Naknadu za rad nisam imao. Jedino smo dobijali hranu”, prisjetio se Pašalić.

Suđenje će se nastaviti 10. novembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English