Članak

Za hapšenje i ubistvo čuli poslije rata

8. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločin u Bijeljini, svjedoci su izjavili da su za ubistvo dva lica bošnjačke nacionalnosti počinjeno 1992. godine čuli nakon rata, kada su pozivani na informativni razgovor u policiju.

This post is also available in: English

Svjedoci su pred Okružnim sudom u Bijeljini potvrdili da je optuženi Dragan Čobić zvani Čombe bio pripadnik interventne jedinice.

Čobić je optužen za ubistvo Mustafe Salkovića i Faruka Bilalića počinjeno 11. septembra 1992. godine. Prema optužnici, Čobić je, kao pripadnik Interventnog voda Stanice milicije u Bijeljini, sa još četiri nepoznate osobe priveo dvojicu oštećenih, koje su nakon toga odvezli u nepoznatom pravcu i ubili.

“Čuo sam za njihova imena, čini mi se, 2002. godine, kada sam pozvan na informativni razgovor u policiju. O tome sam 2009. godine dao i zvaničnu izjavu. Međutim, o tome ja ništa nisam znao, niti znam”, naveo je svjedok Mirko Simić.

Cvijetin Stevanović je takođe rekao da je za ovaj događaj čuo tek nakon rata.

“Ne mogu se praviti pa reći da nisam čuo za njih kada je sve to stavljeno Čombetu na leđa. Čak sam bio pozivan i na informativni razgovor”, dodao je Stevanović.

Iako su, prema zvaničnom nalogu, radili 11. septembra 1992. godine, oba svjedoka su kazala da se ne sjećaju hapšenja nastradalih, niti su mogli potvrditi da je u njihovom hapšenju učestvovao optuženi.

Oni su ispričali da je za održavanje reda i mira u Bijeljini početkom rata najviše bila zadužena interventna jedinica.

Kako su izjavili, svakodnevno su se dešavale intervencije i dnevno su privodili po nekoliko desetina ljudi koji su kršili zakon o javnom redu i miru ili nisu poštovali policijski čas.

U najvećem broju slučajeva, naveli su, to su bili povratnici sa ratišta ili pripadnici paravojnih formacija, s kojima su čak stupali i u oružane sukobe.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. oktobar.

Boris Sekulić


This post is also available in: English