Članak

Nakon plesa – premlaćivanje

8. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju Mirsadu Tahiroviću pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedok je kazao da je “Deba učestvovao u premlaćivanju zarobljenika” u Donjoj Jablanici.

This post is also available in: English

Svjedok Marinko Ljoljo tvrdi da je Deba natjerao njega i ostale zarobljenike da klanjaju pred restoranom “Prenj”, gdje su inače jeli.

“Morali smo kleknuti i Deba nam je naredio da izvodimo neke plesne pokrete. Kad je ples prestao, nastupilo je premlaćivanje. Udarali su nas nogama. Tada je Deba Juru Jurića udario nogom u lice, od čega se srušio. Ja sam tada dobio jedan jak udarac”, rekao je Ljoljo.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru tereti Mirsada Tahirovića zvanog Deba da je, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), učestvovao u mučenjima, zlostavljanjima i ponižavanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Ljoljo tvrdi da je Deba redovno bio prisutan kada je bilo premlaćivanje, navodeći primjer kada su zatvorenici bili postrojeni u živom štitu kraj magistrale i kada su udarani nogom ili letvom.

Kao najtežu, svjedok je opisao scenu kada su “Deba i ekipa naredili da kleknu kao da će trčati atletski start”.

“Podijelili su nas u dvije grupe. Grupa u kojoj su bili Vinko Soldo, Ivan Pavlović, Kamilo Duvačić i drugi, gore je stradala jer su ih najviše udarali u glavu. Ljudi su popadali, raskrvavljeni… Mislili smo da je kraj, ali natjerali su nas da pojedemo vrelu hranu za 15 sekundi”, ispričao je Ljoljo.

Za nadimak Deba svjedok je kazao da je čuo od drugih koji su ga tako zvali. Opisujući Debu, kojeg je prepoznao u sudnici, naveo je da je imao oko 20 godina, dugu tamnu kosu i da je bio “nezgrapan”.

Svjedok Ivan Kostić je rekao da ga Deba nikad nije lično udarao, ali da su drugi zatvorenici premlaćivani svaki dan.

Svjedok Marinko Drežnjak je kazao da je Debu vidio u Donjoj Jablanici, s još jednim dječakom koji je pucao u njega ispred štale.

“Nije me pogodio jer je pištolj bio prazan. Kad sam se vratio u štalu, Mirko Zelenika mi je rekao da je se taj vojnik koji je bio s dječakom zove Deba”, izjavio je Drežnjak.

Prema njegovim riječima, svjedok je kazao da je Debu još jednom vidio kada je pala granata i kada je ranjen kuhar Armije BiH (ABiH).

“Išli smo s ručka. Bio sam zadnji u koloni zatvorenika. Zaustavio me Deba s još nekim. Izudarao me je šakama, nogama, po svim dijelovima tijela. Bila mi je povrijeđena vilica i rebra”, rekao je Drežnjak, prepoznavši optuženog u sudnici kao osobu koja ga je tukla.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar.

Sanela Gaković


This post is also available in: English