Članak

Presuda Petroviću 5. oktobra

2. Oktobra 2015.00:00
Saslušanjem posljednjeg svjedoka i iznošenjem završnih riječi završen je dokazni postupak na suđenju Marinku Petroviću za zločin počinjen u Konjicu. Izricanje presude zakazano je za 5. oktobar.

This post is also available in: English

Pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedok Islam Duvnjak je opisao šta se dešavalo u junu 1992. godine kada je ubijen Nikola Magazin.

Duvnjak je kazao da je sa šurom iz sela Džepi krenuo da traži konja i kada su stigli do kuće Zvonka Tipurića, došao je Nikola Magazin i rekao da “gore Stanine gore”. Kada su ušli u kuću Tipurića, kazao je svjedok, neko je vikao ispred kuće i tražio domaćina.

“Tada smo Zvonko i ja izašli pred kuću – i vidimo stoji mlad momak, oko 20 godina, u uniformi Hrvatskog vijeća obrane, kratko podšišan, u ruci drži novi ‘kalašnjikov’. Dalje od njega, stajala su još dvojica naoružanih vojnika, koje nisam dobro vidio. Vojnik je mene upitao kako se zovem, a isto tako i mog šuru, koji je izašao za nama. Ubrzo je izašao i Nikola. Vojnik je i njega pitao za ime”, prisjetio se svjedok.

Nedugo zatim, vojnik je, kako je rekao svjedok, njemu i šuri pokazao automatom da idu, i otišli su u pravcu Zelenih njiva. Nikola je, kako je dodao svjedok, ostao sa Zvonkom, njegovom suprugom i vojnicima.

Kada je prošlo pet ili šest dana, svjedok je, kako je kazao, čuo da je nestao Nikola.

Petrović je optužen da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sa još jednim vojnikom, krajem maja ili početkom juna 1992. godine uhapsio civila srpske nacionalnosti, kojeg su premlaćivali i nasilu odveli do Sudareve pećine (općina Konjic), gdje su ga ubili.

U završnoj riječi Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je istaklo kako smatraju da su dokazli krivicu, zatraživši osuđujuću presudu.

“Optuženi je svojim radnjama počinio predmetno krivično djelo. Bio je svjestan da čini zabranjeno djelo, htio je njegovo izvršenje i postupao je sa umišljajem”, rekao je tužilac Sanel Pajević, zatraživši od Sudskog vijeća da cijeni olakšavajuće okolonosti jer je optuženi porodičan čovjek i korektno se ponašao pred sudom.

Također, tužilac je zatražio da Sudsko vijeće cijeni i otežavajuće okolnosti zbog samog čina, tj. kako je djelo počinjeno i brutalnosti izvršenja krivičnog djela.

Braniteljica Irena Pehar je istaknula da Tužiteljstvo izvan svake razumne sumnje nije uspjelo dokazati da je optuženi Petrović počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, zatraživši oslobađajuću presudu.

“Ni u jednom iskazu svjedoka, kako Optužbe tako i Odbrane, nije argumentiran iskaz zaštićenog svjedoka A, koji je iskonstruisan na štetu optuženog iz samo njemu poznatih razloga. Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je optuženi počinio kazneno djelo, jer sve je ostalo na sumnji i pretpostavkama. Stoga Odbrana smatra da Sud treba da donese presudu kojom se Marinko Petrović oslobađa. To je čovjek koji sigurno nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret”, kazala je Pehar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English