Članak

Veća kazna ili odbijanje optužbe

1. Oktobra 2015.00:00
Tužilaštvo je zatražilo od Vrhovnog suda Federacije BiH da poveća kaznu Iliji Paviću, koji je osuđen na tri godine zatvora za zločin počinjen u Livnu, a Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Kantonalni sud u Livnu je 10. februara ove godine proglasio Pavića krivim da je, kao pripadnik Vojne policije Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za vrijeme racije u noći između 8. i 9. avgusta 1992. ubio civila srpske nacionalnosti Milorada Crnčevića.

Tužilaštvo i Odbrana su takođe predložili ukidanje prvostepene presude i obnavljanje suđenja.

Federalni tužilac Munib Halilović je podržao žalbu Kantonalnog tužilaštva u Livnu zbog povreda postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kazne.

“Ako sud bude ocijenio da je pravilno utvrđeno činjenično stanje, onda smatramo da je kazna preblaga i da su olakšavajuće okolnosti precijenjene”, rekao je Halilović.

On je naglasio da ne spori olakšavajuće okolnosti i značajan doprinos optuženog i njegovog priznanja u rasvjetljavanju djela.

“Smatramo da se radi o djelu ratnog zločina i da ne bi trebalo izreći kaznu ispod zakonskog minimuma”, dodao je Halilović.

Odbrana je, s druge strane, istakla kako smatra da se u ovom slučaju ne radi o ratnom zločinu.

“Optuženik nastradalog nije poznavao i ne možemo reći da se radi o bilo kakvoj diskriminaciji… U spisu nema dokaza o bilo kakvom nehumanom i nečovječnom postupanju”, kazao je branilac Josip Muselimović.

Odbrana je prvenstveno predložila da Pavić bude oslobođen i da se optužba odbije zbog zastare.

Prvostepeni sud je zaključio da je Pavić sa još dvojicom kolega, koji su u međuvremenu preminuli, ušao u kuću Draginje Rosić i, nakon što je Milorad Crnčević izašao iz objekta, nekoliko puta mu rekao da stane, a zatim pucao i pogodio ga u predjelu prepone. Rosić je ubrzo podlegao.

Istu presudu Sud u Livnu je donio i u decembru 2013, a Vrhovni sud je ukinuo godinu kasnije.

Odluka po danas iznesenim žalbama biće donijeta naknadno.

Marija Taušan


This post is also available in: English