Članak

Odbrana Bašića tvrdi da su svjedoci bili nepouzdani

30. Septembra 2015.00:00
Odbrana Eniza Bašića istakla je u završnoj riječi da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženog i zatražila od Kantonalnog suda u Zenici da ga oslobodi.

This post is also available in: English

“Svjedoci Tužilaštva su mahom tipa rekla-kazala”, naveo je branilac Ramo Ajkić.

On je dodao da su njihovi iskazi nepouzdani i neuvjerljivi, te da im se ne može pokloniti vjera.

“Oni različito svjedoče o vremenu izvršenja djela, da li je optuženi bio sam ili nije, da li su odvedeni civili bili vezani i slično”, kazao je branilac.

Ajkić je proizvoljnim ocijenio navode iz optužnice da je optuženi nosio maskirnu uniformu i da je imao pušku, jer to nije ničim dokazano, dok optuženi tvrdi da je imao svijetlo plavu uniformu i da je dužio pištolj.

“Tužilaštvo je u nedostatku dokaza pokušalo izazvati emotivnu reakciju članova Sudskog vijeća, te upozoravamo da je moguće da je u tome i uspjelo”, konstatovao je branilac.

Bašića optužnica tereti da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), neovlašteno odveo dva civila iz kuće u selu Vardište (općina Zenica), čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

U završnom obraćanju Sudskom vijeću, Bašić je rekao da je posao policajca obavljao časno i pošteno i da protiv njega nikad nije vođen nikakav postupak.

“Najiskrenije tvrdim da nisam odveo Luku Šestana i Mirka Letića, što je potvrdio i Sud BiH kada je odbio potvrditi optužnicu 2011. godine”, rekao je Bašić.

On je dodao da će ovo suđenje ostati “crna mrlja” u njegovom životu, ali da se nada u “pravednu presudu”, koja će mu donijeti “barem djelimičnu satisfakciju”.

Izricanje presude je zakazano za 6. oktobar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English