Članak

Željku Joviću deset godina za zločin u Gradišci

28. Septembra 2015.00:00
Okružni sud u Banjaluci osudio je Željka Jovića na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Gradiške 1993. godine.

This post is also available in: English

Jović je proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. avgusta učestvovao u ubistvu pet bošnjačkih civila, silovanju i nanošenju teških tjelesnih povreda u selu Liskovac kod Gradiške.
Kako je utvrdilo Sudsko vijeće, on je bio saučesnik u ovim djelima sa Savom Veljkićem i Željkom Spasojevićem, koji su u međuvremenu preminuli, te pravosnažno osuđenim Sašom Lipovcem, kao i još dvije nepoznate osobe.
Prema presudi, oni su ubili Mehmeda Rizvanovića, njegovog brata Sulju i majku Šazu, te ranili dvije osobe. Zatim su u drugoj kući ubili Almaza Turana i njegovu majku Eminu, a Veljkić je silovao kćerku Mehmeda Rizvanovića.
“Analizom svih dokaza, Sud je utvrdio da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice, a izjave Jovića su date kako bi izbjegao kaznu”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Snježana Kudrić.
Od olakšavajućih okolnosti, u obzir je uzeto da Jović ima dijete, da ranije nije osuđivan i mlada životna dob u vrijeme izvršenja djela.
“Kad su u pitanju otežavajuće okolnosti, Sud je cijenio da je bio nedostupan pravosuđu i da je za njim bila raspisana međunarodna potjernica”, rekla je Kudrić.
Joviću je određeno da plati sudske troškove, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.
Na ovu presudu moguća je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Povezani članci

24. Septembra 2015.

Vidio ali nije učestvovao

Goran Obradović


This post is also available in: English