Članak

Ubijanje zarobljenih Srebreničana

28. Septembra 2015.00:00
Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je vidio ubistvo dva muškarca bošnjačke nacionalnosti na putu Konjević Polje – Bratunac.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok SG-5 je rekao da je u junu 1995. uhapšen kao dezerter i da je odveden na Jahorinu zajedno sa SG-8 i još nekoliko ljudi. On je kazao da je na Jahorini bio na obuci za rukovanje oružjem pri Drugoj četi Specijalnog odreda policije Republike Srpske (RS).

Među komandirima, svjedok je rekao da se sjeća Neđe Ikonića, Duška Kusmuka te Duška Jevića, komandanta Nastavnog centra na Jahorini.

“Goran Sarić je bio komandant Specijalnog odreda policije RS-a. Možda sam ga jednom ili dva puta vidio”, kazao je svjedok, prepoznavši Sarića u sudnici.

Svjedok, međutim, nije mogao precizirati kada je viđao Gorana Sarića, ali je pojasnio da on nije imao veze sa obukom.

“Jednom sam ga vidio na postrojavanju prilikom prekomande. Mislim da sam tad s Jahorine prebačen u Trebinjski odred. Ne znam jesam li ga vidio na Jahorini ili u Trebinju”, izjavio je svjedok, dodavši da u junu Sarića nije vidio na Jahorini.

Sarić je optužen kao bivši komandant Specijalne brigade policije RS-a. Na teret mu je stavljeno da je u julu 1995. komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Duško Jević je osuđen na 32 godine za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici, dok je Neđo Ikonić oslobođen optužbi za zločine počinjene na ovom području.

Svjedok je rekao da je njegova četa početkom jula 1995., prije Petrovdana, poslana u okolinu Srebrenice sa zadatkom da obezbijede neometanu komunikaciju Konjević Polje – Bratunac.

Taj zadatak su, prema svjedoku, pripadnici njegove čete dobili od pretpostavljenog, kome se on ne sjeća imena, ali zna da je nosio brkove. Tužilaštvo je konstatovalo da je u ranijim izjavama svjedok kazao da je zadatak izdao Neđo Ikonić.

“Više ne znam ko je. Mislim da jeste, ali ne mora biti tačno”, rekao je svjedok.

SG-5 je kazao da su na tom zadatku ostali tri do četiri dana i da im je cilj bio da onemoguće prolaz “muslimanskim borcima”, ali da se ništa neobično nije događalo.

Tužilaštvo BiH je svjedoku prezentovalo tri iskaza u kojima je naveo da je vidio prolazak kamiona i autobusa sa ženama i djecom prema Konjević Polju, na što je svjedok rekao da misli da je to tačno.

Dodao je da misli da su se tog dana pripadnicima njegove čete predavali muškarci bošnjačke nacionalnosti koji su se nalazili u šumi.

“Meni su se lično dvojica predala. U daljini sam primijetio još da se predaju, bijele košulje i slično”, kazao je svjedok, te dodao da ne može da se sjeti šta je bilo s tim muškarcima koji su se njemu predali.

Tužilaštvo je opet prezentovalo iskaze koje je ovaj svjedok dao ranije.

“Ne mogu da se sjećam, meni je to trauma. Šta me zovete i maltretirate? Neko je naišao i njima oduzeo život”, rekao je svjedok.

On je potom pojasnio da je njegov kolega, Rudo, ranjen prilikom odlaska po vodu, te da su se nakon toga, na poziv, dvojica muškaraca predali, a da je treći pobjegao. Potom su, kako je kazao, odložili oružje te jedan drugog pretresli.

“Ovaj jedan je imao tri kocke šećera. (…) Potom se ovaj pojavio, viđao sam ga na Jahorini. Vjerovatno izrevoltiran ranjavanjem, derao se. Jednog je ubio sačmaricom, a drugog iz automatskog oružja”, izjavio je SG-5 te dodao da su ubijeni Bošnjaci imali između 25 i 28 godina.

Svjedok je rekao da je potom svom komandiru “Brki” ispričao šta se desilo, a da su tijela sutradan odvezena bagerom.

Na podsjećanje Tužilaštva BiH, svjedok je kazao da je vidio da Duško Jević naređuje zarobljenicima – kojih je na livadi bilo oko 150 – da predaju oružje.

“Pričalo se svašta. Dio da su pobili kod Bratunca, a dio da je odveden prema Konjević Polju”, naveo je svjedok.

On je rekao da se u njegovoj jedinici pričalo i da su njihovi pretpostavljeni tražili dobrovoljce za strijeljanje, ali da njega niko nije zvao. On je negirao da je u jednoj od ranijih izjava kazao da je vidio pripadnike svoje čete na kamionu na kojem su bili dobrovoljci za strijeljanje.

Suđenje Sariću se nastavlja 19. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English