Članak

Izolovani i premlaćeni

28. Septembra 2015.00:00
Svjedok Okružnog tužilaštva u Bijeljini na suđenju za zločin počinjen u bijeljinskom logoru “Sabirni centar” kazao je da su čuvari fizički zlostavljali i udarali zarobljenike.

This post is also available in: English

Ahmet Ahmetašević je rekao da su dvojica zarobljenika pokušala pobjeći, ali su ih čuvari uhvatili i nakon toga “izolovali i pretukli”. Kako je naveo, on nije vidio ko je te zarobljenike tukao i na koji način.

Ahmetašević je pojasnio da su ta dvojica zarobljenika imala na sebi vidljive povrede kada su vraćena.

“Bio je jednom slučaj kada su ih izveli u centar zatvorskog kruga i natjerali da sami sebi udaraju šamare, ali nisam mogao vidjeti ko ih je na to natjerao”, kazao je svjedok, istaknuvši da tokom tromjesečnog zatočeništva on nije bio maltretiran.

Za zločin počinjen u logoru Batković, Okružno tužilaštvo u Bijeljini tereti Đoku Pajića, Petra Dmitrovića, Đorđa Krstića i Ljubomira Mišića. Kako stoji u optužnici, njih četvorica su u tom periodu izvodili zarobljenike iz hangara, fizički ih tukli i verbalno omalovažavali.

Kako smatra Okružno tužilaštvo u Bijeljini, optuženi su u periodu od 1992. do 1994. godine obavljali funkcije upravnika i zamjenika upravnika, te komandira straže logora u Batkoviću zvanog Sabirni centar.

Svjedok Asim Šehanović je kazao da je u logor doveden kada je imao 18 godina. Pojasnio je da nije maltretiran niti je svjedočio maltretiranju i mučenju.

“Ja i još četiri ili pet zatvorenika smo bili izolovani od ostalih i dobro pošteđeni, čak smo bili pošteđeni i radne obaveze. Ne znam da li su poštovali Ženevsku konvenciju ili su nas čuvali da bi nas pokazali kada u posjetu dođe Crveni krst. Svi su prema nama bili ljubazni i korektni”, ispričao je Šehanović.

Najveće poniženje, kako je rekao Šehanović, bilo je kada su ih natjerali da se ošišaju na ćelavo.

Nijedan od svjedoka nije prepoznao optužene ili ih povezao sa događajima o kojima su govorili.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. novembar.

Boris Sekulić


This post is also available in: English