Članak

Vidio ali nije učestvovao

24. Septembra 2015.00:00
Optuženi Željko Jović ispričao je pred Okružnim sudom u Banjaluci kako je u avgustu 1993. godine vidio mrtva tijela i silovanje ženske osobe, ali da u tim djelima nije učestvovao.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Jović je sa Savom Veljkićem i Željkom Spasojevićem, koji su u međuvremenu preminuli, te pravosnažno osuđenim Sašom Lipovcem, kao i još dvije nepozante osobe učestvovao u ubistvu pet bošnjačkih civila, silovanju i nanošenju teških povreda na području Gradiške.
Optuženi je kazao da je 1. avgusta 1993. bio na redovnom dopustu i da je došao u Gradišku da se malo odmori i posjeti drugove. Otišao je u selo Liskovac, u ugostiteljski objekat za koji je čuo da “radi dugo u noć“.
„Kafana je bila puna. Prepoznao sam Savu Veljkića, Makija Crnogorca, Dražena Nikića i Sašu Lipovca… Poslije nekog vremena došlo je do komešanja i svađa. Veljkić i Maki su govorili vlasniku: ‘Dok mi ratujemo, ti kriješ muslimane'“, prisjetio se Jović.
On je dodao da su svi izašli ispred objekta a da je on ostao sa vojnikom sa kojim je sjedio za stolom.
„Ispred se čula galama, lupanje, ali i pucnjava… Poslije nekog vremena vratili su se nazad u kafanu i ponašali se kao da se ništa nije desilo“, kazao je Jović.
Nakon što je vlasnik rekao da je završeno radno vrijeme, kako je dodao, on je pitao vojnika da ga poveze prema Gradišci.
„On je rekao da me može povesti do jednog dijela puta, pošto ide kod djevojke“, naveo je Jović.
Kako je dodao, ubrzo su vidjeli tri vozila ispred jedne kuće i vojnik mu je rekao da pita te ljude iz kafane da se sa njima vrati u Gradišku, jer on ubrzo skreće.
„ Kada sam prišao kući, ispod loze sam vidio dvije osobe koje su ležale na travi, u neprirodnom položaju i odmah sam pomislio da su mrtvi. Ostao sam šokiran. Htio sam se vratiti, ali sam čuo da neko pita ko je. Predstavio sam se i krenuo nazad, ali mi je Željko Spasojević rekao da idem za njim. Čuli su se glasovi iz daljine. Kada sam prišao vidio sam još goru scenu, vidio sam dvojicu iz onog društva kako siluju neku ženu“, ispričao je Jović.
On je dodao da je pobjegao iz dvorišta kuće i išao pješke do glavnog puta. Naveo je kako se kasnije bojao za svoj život i da su mu te osobe često prijetile, a najčešće „Maki“.
U završnoj riječi okružni tužilac Sanja Guzina istakla je da su dokazi potvrdili da je Jović počinio djelo koje mu se stavlja na teret i da bi trebao biti osuđen u skladu sa zakonom.
Jovićev advokat Slobodan Perić zatražio je oslobađajuću presudu, navodeći da je Tužilaštvo samo dokazalo da se djelo desilo, ali ne i da ga je počinio Jović.
„Utvrđeno je da je zločin počinilo sedam osoba, a krivica je spala samo na dvije osobe. Niko od oštećenih nije rekao da je u ovom zločinu učestvovao Jović“, rekao je Perić.
Izricanje presude zakazano je za 28. septembar.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English