Članak

Zarobljenike uputio vojnoj policiji

22. Septembra 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Hasan Ičanović je izjavio da je zarobljenike u akciji na Latića Glavici (općina Velika Kladuša) uputio prema vojnoj policiji i da je čuo da su potom ubijeni tokom ispitivanja.

This post is also available in: English

Ičanović je pred Kantonalnim sudom u Bihaću kazao da su u akciji zarobili pripadnike Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB).

“Dok su ih moji vojnici pretresali, puška Hamdije Šahinovića je slučajno opalila i on je postao agresivan. Ja sam zagalamio i rekao mu da se odmakne, da su razoružani i da ih treba poslati na Hajrat, gdje će ih vojna policija preuzeti”, naveo je optuženi.

On je dodao da je Mehi Kljajiću rekao da ih sprovede, što je ovaj i učinio.

“Naišli su na Sulju Hodžu Karajića, koji ih je počeo ispitivati. Prema onome što sam čuo, dvojica zarobljenika su ubijena tokom tog ispitivanja. Suljo je u to vrijeme bio pripadnik vojne policije”, kazao je Ičanović.

Optuženi je rekao da je o svojim saznanjima informisao komandanta, ali da zbog teških borbi i stanja nisu pisali izvještaje.

Ičanović je optužen da je, kao komandir čete u 505. viteškoj brigadi Petog korpusa Armije BiH (ABiH), krajem 1994. godine na području Latića Glavice ubio dvojicu ratnih zarobljenika, te kundakom tukao druge zarobljenike.

On je rekao da su borbe na ovom lokalitetu trajale dva do tri sata i da su dva borca iz njegove čete poginula, a 15-ak ranjeno.

“Bilo mi je žao sve i jednog čovjeka. Moji su bili poznati po tome što nikad nisu zarobljenike ubijali. Nikoga od zarobljenih nisam poznavao i strašno mi je žao zbog toga što se desilo”, istakao je optuženi.

Ičanović je naveo i kako u Bužimu ima više osoba sa imenom i prezimenom kao njegovo.

Tužiteljica je prigovorila iskazu optuženog u dijelu koji je “suprotan dokazima Tužilaštva”.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English