Članak

Šibanovi udarci

21. Septembra 2015.00:00
Na početku suđenja Hasibu Ćehiću u Kantonalnom sudu u Bihaću, dva svjedoka su ispričala kako ih je udarao Šiban, naglasivši da je jednog, uhvativši ga za vrat, počeo daviti.

This post is also available in: English

Hasib Ćehić zvani Šiban je optužen da je, kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB), 16. jula 1994. godine fizički maltretirao dvojicu zarobljenih pripadnika Armije BiH (ABiH) u mjestu Pećigrad (općina Cazin).

Svjedok Rufad Kadirić je pojasnio da je Ćehića poznavao kao vlasnika kafića “Lambada” u Cazinu.

“Tog dana kada sam zarobljen sa Kemalom išao sam pomoći u izvlačenju ranjenika. Nakon zarobljavanja, odveli su nas u Pećigrad, u kuću gdje je bila komanda za ispitivanje. Bilo je i udaranja, ali podnošljivo”, kazao je Kadirić, koji je tada imao 21 godinu.

Prema njegovom iskazu, začula se galama i neko je rekao da ide Šiban, koji ih je udarao i bacao.

“Mene je u jednom trenutku uhvatio za vrat i počeo daviti. Bio sam skoro mrtav, a onda je jedan vojnik skočio i rekao da me puste jer će me ubiti”, kazao je Kadirić, pojasnivši da je Šiban bio u vojnoj uniformi, guste crne kose i sa brkovima.

Na upit da li može optuženog identifikovati u sudnici, svjedok je odgovorio da je prošlo 20 godina i da nema više crnu kosu i brkove, ali da su crte lica ostale iste.

Svjedok Kemal Heljezović je rekao da nije poznavao Ćehića, ali da je čuo da se osoba koja je najviše tukla i skoro udavila Rufada zove Siba.

“Tokom istrage, odmah sam ga identifikovao. Bio je krupan čovjek, guste crne kose i brkova. Sada ne znam je li to ta osoba što sjedi u sudnici jer je prošlo 20 godina”, kazao je Heljezović.

Od zadobivenih udaraca, Heljezović, kako je naveo, ima problema sa sluhom i opšte zdravstveno stanje mu je narušeno.

Ćehić je optužen i da je 21. juna 1995. godine u mjestu Zagrad (općina Velika Kladuša) nečovječno postupao i fizički zlostavljao pet zarobljenih pripadnika Vojne policije iz sastava Petog korpusa ABiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. oktobar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English