Članak

Priče o ubistvu tokom pretresa

18. Septembra 2015.00:00
Na suđenju Marinku Petroviću pred Kantonalnim sudom u Mostaru, svjedokinja Tužiteljstva izjavila je da je čula kako je optuženi bio među ljudima koji su njenog supruga odveli i ubili na području Konjica.

This post is also available in: English

Rosa Magazin je kazala da je njen suprug Nikola Magazin otišao da Zvonku Tipuriću dovede konja. Kada je saznala da joj supruga nema, otišla je do Tipurića.

“Rekao mi je da su Iso Duvnjak i dva vojnika, koje nije poznavao, odveli Nikolu u pravcu Sudareve pećine. Iso zna kuda su ga odveli. To mi je i rekao kada sam otišla kod njega”, ispričala je svjedokinja Magazin.

Petrović je optužen da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sa još jednim vojnikom, krajem maja ili početkom juna 1992. godine uhapsio civila srpske nacionalnosti, kojeg su premlaćivali i nasilu odveli do Sudareve pećine, gdje su ga ubili.

Ona je navela da im je Ibro Masleša pričao da mu je svjedok A kazao da je Nikolu ubio Marinko Petrović i da mu je s ruke skinuo sat, rekavši: “Njemu više neće trebati.”

Magazin je također kazala da su Masleša i njen sin dva puta išli da traže njenog supruga i da su ispod nekog kamenja pronašli vilicu, nakon čega je komisija utvrdila da su to kosti njenog muža.

Ona je navela da su ljudi pričali da su njenog muža, tog dana kada je ubijen, odveli Iso Duvnjak, Mladen Petrović i Marinko Petrović.

Na današnjem ročištu saslušano je i pet svjedoka Odbrane, koji su govorili o pretresu koji je u šestom mjesecu 1992. vršen na lokalitetima sela Vrdolje, Đebe, Stanina, Radobolja i Zelene Njive.

Fehim Ljevo, koji je bio u Teritorijalnoj odbrani (TO), prisjetio se kako su iz Podorašca krenuli u pretres Đeba i Zelenih Njiva “radi pronalska Srba”.

“Sa mnom je bio svjedok A. Izašli smo na nekom lokalitetu, ne znam kojem, ne poznajem taj teren, bio sam tamo prvi put. Čula se pucnjava, ali ja nisam ispalio ni metka. Ne znam ko nam je naredio gdje da idemo, niti sam znao gdje ću ići. Ne sjećam se ni ko je bio sa mnom prilikom pretresa”, ispričao je Ljevo.

Svjedok je rekao da nije čuo da je neko ubijen u pretresu, ali je dva mjeseca kasnije čuo da je ubijen izvjesni Šako.

Zoran Azinović, koji je bio u HVO-u, kazao je da su, kada su krenuli u pretres radi pronalaska naoružanja, s njim bili Mladenko i Marinko Petrović.

“Vozili smo se prema selu Vrdolje. Tu sam ja sišao, a Mladen i Marinko su nastavili dalje… Bili smo u pretresu oko dva sata i nije se čulo rafalanje… Za Nikolu sam čuo kasnije, pričalo se da je ubijen u nekom obračunu, navodno radi ovaca”, rekao je svjedok.

Na pitanje braniteljice Irene Pehar zbog čega je u ranijem iskazu izjavio da je kasnije saznao da je izvjesnog Srbina ubio Bošnjak Islam Duvnjak, svjedok je odgovorio da on to nije kazao i da je ime Islam Duvnjak spomenula osoba koja ga je ispitivala.

Osman Novalić je kazao da je njegova jedinica pretresala lokalitet Stanina, gdje su tražili naoružanje. Nekoliko dana kasnije, kako je naveo, pričalo se da je “Šako ostao negdje na nekoj ledini ubijen”.

Zdravko Petrović je naveo da je, kao zapovjednik Četvrte satnije, bio u pretresu u kojem su bili i Mladen i Marinko Petrović.

“Tu gdje smo se iskrcali je jedan plato. Krenuli smo u istom pravcu u određenom razmaku. Vojnici nisu stalno bili u mom vidokrugu. Kretali smo se sat – sat i po, dok se nismo sastali s drugom grupom, i tada nisam vidio Marinka. Onda su krenule granate. Mladena sam vidio kad je granatiranje prestalo. Tokom pretresa nisam čuo rafalnu paljbu”, ispričao je svjedok.

On je dodao da nije čuo da je tokom akcije neko ubijen, ali nakon desetak dana se pričalo o tome. Nusret Điver je rekao da nije učestvovao u pretresu i da ne poznaje Magazina.

Na ročištu je, na prijedlog Odbrane, pročitan iskaz preminule Janje Kaleb, supruge pokojnog Zvonka Tipurića, koja je navela da je oštećeni odveden iz njihove kuće u Radobolji.

“Tog dana prvo je došao Iso Duvnjak da traži svog konja koji mu je pobjegao. Kasnije je došao Nikola, koji je inače znao navratiti. Sjedili smo i pili kafu kada su na vrata pokucala dva vojnika… Povišenim glasom su pitali ko ima u kući, i kada je Nikola kazao kako se zove, poveli su ga sa sobom. Iso je reagovao i kazao im da ga puste jer nije ništa skrivio, na šta su mu njih dvojica rekli da šuti, a Nikoli viknuli da pođe s njima – i završena priča”, izjavila je Kaleb.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 28. septembar.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English