Članak

Zadaci Vojne policije

15. Septembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Srebreniku govorio je o organizaciji i zadacima Vojne policije.

This post is also available in: English

Jasmin Fazlić, nekadašnji pripadnik Vojne policije u Srebreniku, kazao je da je ova jedinica obezbjeđivala punktove, saobraćajnice, ličnosti i objekte, uključujući pritvor u Rapatnici.

Svjedok je rekao da je, kada je postao evidentičar, jednom ili dvaput dolazio u pritvor da donese cigarete kolegama. Naveo je da nije silazio u salu gdje pretpostavlja da su bili pritvorenici, dodavši da su u ovom objektu bile osobe koje “nisu htjele na liniju” ili su pravile probleme.

Prema optužnici, u prostorijama Mjesne zajednice u Rapatnici, kao i igralištu, 1992. godine su zlostavljani i mučeni srpski civili.

Za ove zločine sudi se Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, te Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, pripadnicima Vojne policije.

Svjedok Fazlić je kazao da je Vojna policija prvo bila smještena u školi u Srebreniku, a potom u Domu kulture. On se sjeća da je do njihovih kancelarija bio i Ekrem Ibračević.

“Ujutru ga vidim kad dođe na posao. Nisam dobijao nikakva naređenja od njega. Imao je jednog vojnog policajca, Mustafu Ćovića, koji je s njim sarađivao”, naveo je Fazlić.

On je rekao da je na početku, kad se priključio Vojnoj policiji, bio u saobraćajnom odjeljenju i da je komandir tog odjeljenja bio Faruk Smajlović.

Sejdaliju Ćovića poznaje takođe kao vojnog policajca koji je obezbjeđivao punktove.

Suđenje se nastavlja 22. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English