Članak

Za Odbranu nedokazana krivica Dedića

10. Septembra 2015.00:00
Odbrana Hajrudina Dedića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH oslobađanje ili ukidanje presude kojom je optuženi osuđen na šest godina zatvora za mučenje i nečovječno postupanje prema civilima u Brezi.

This post is also available in: English

Federalno tužilaštvo predložilo je da se žalba Odbrane odbije i potvrdi presuda koju je Kantonalni sud u Zenici izrekao u oktobru prošle godine.

Dedić je proglašen krivim da je kao policajac u Brezi 10. juna 1992. učestvovao u pretresu kuća u zaseoku Dužice i privođenju civila srpske nacionalnosti, te ih sa drugima udarao u policijskoj stanici. Dva civila su podlegla, a tri zadobila teške tjelesne povrede.

Odbrana je istakla da prije svega nije dokazano postojanje oružanog sukoba u to vrijeme kao elementa djela ratnog zločina. Osim toga, kako je istaknuto, presuda nije zasnovana na dokazima i saslušanim svjedocima.

“Apsolutno nije dokazano da je moj branjenik tukao Miću Subotića rukama i nogama. Isto važi i za Nikolu Novakovića, Neđu, Janka i Momčila Subotića, posebno kad presuda tvrdi da ih je tukao gumenim i drvenim palicama”, kazao je branilac Ramo Ajkić.

On je takođe ocijenio da su iskazi svjedoka kontradiktorni i nedosljedni, te da nisu na pouzdan način identifikovali optuženog kao počinioca djela iz optužnice.

“Svjedokinja Rosa Subotić, u izjavi koju je dala 9. juna 2012, apsolutno nije teretila mog branjenika ni za jednu radnju, a na glavnom pretresu osula je paljbu po njemu kao po najvećem zločincu”, rekao je Ajkić i dodao da je sličan slučaj sa svjedokom Špirom Subotićem.

On je dodao da je čudno što Tužilaštvo njihove iskaze iz istrage nije uložilo na suđenju iako ih je predložilo u optužnici.

“Zbog čega ovi svjedoci tako svjedoče, ostaje pitanje, ali prihvatanje ovakvih iskaza ne korespondira sa pravdom”, naglasio je branilac.

Prema njegovim riječima, nema ni dokaza da je smrt dva lica u policijskoj stanici u bilo kakvoj vezi sa radnjama optuženog.

Ajkić je naglasio da u prilog nepostojanju dokaza o krivici Dedića ide i činjenica da je Tužilaštvo 2011. bilo obustavilo istragu protiv njegovog branjenika.

Federalni tužilac Munib Halilović kazao je da su u pisanom podnesku iznijeti stavovi u vezi sa žalbom Odbrane i prijedlog da se ona odbije a prvostepena presuda potvrdi.

Vrhovni sud FBiH naknadno će donijeti odluku.

Marija Taušan


This post is also available in: English