Članak

Zatražena osuđujuća kazna za Eniza Bašića

9. Septembra 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Zenici zatražena je osuđujuća presuda za Eniza Bašića, optuženog za ratni zločin počinjen u zeničkom selu Vardište.

This post is also available in: English

Kantonalna tužiteljica Amra Ahmetlić je kazala da su iskazi očevidaca koji su preživjeli odvođenje svojih najmilijih od optuženog Bašića “uvjerljivi, saglasni i jasni”.

“Nemoguća je odbrana optuženog da nikoga od svjedoka i oštećenih ne poznaje jer su svi mještani koji su se međusobno poznavali”, rekla je Ahmetlić.

Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), neovlašteno odveo dva civila iz kuće u selu Vardište, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Uz članove porodice, koji su, kako je kazala tužiteljica, gledali kako optuženi nasilu odvodi Mirka Letića i Luku Šestana, to su vidjela i dva prolaznika i jedan svjedok koji je to posmatrao sa udaljenosti od stotinjak metara.

Osvrćući se na navode Odbrane, tužiteljica je naglasila da su očigledna neslaganja sa izjavama iz istrage i suđenja koje je dao optuženi, kao i svjedoci. Pojasnila je da je prvo rečeno da je optuženi imao automatsku pušku, da bi kasnije to negirali. Prema njenim riječima, nevješto su pokušali brat optuženog i komšija da ga zaštite na suđenju, tvrdeći da su im izjave u istrazi nekako podmetnute.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici smatra da je optuženi bio svjestan da čini zabranjene radnje, posebno jer je kao policajac bio upoznat sa zaključkom tadašnjeg Ratnog predsjedništva općine Zenica da je dužan pomoći povratak stanovništva.

Govoreći o prirodi počinjenog djela i posljedicama u vidu duševnih i tjelesnih patnji, tužiteljica je upitala Sudsko vijeće da li bi se oni osjećali poniženo i bili u strahu da ih u ratnim okolnostima naočigled familije nasilno sa vezanim rukama odvede naoružana osoba.

Odbrana optuženog je reagirala na ovu konstataciju tužiteljice, ističući da je riječ o pritisku na Sudsko vijeće.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 30. septembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English