Članak

Optuženi došao nakon ubistava

8. Septembra 2015.00:00
Dva svjedoka Odbrane na suđenju za zločin počinjen u Velikoj Kladuši kazali su da je optuženi Hasan Ičanović došao nakon ubistva dvojice zarobljenika.

This post is also available in: English

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Safet Mrkanović je rekao da je bio u jedinici kojom je komandovao optuženi Ičanović.

“Nisam vidio ko je ubio jednog zarobljenika, ali sam čuo pucanj. Hasan nije bio u tom momentu sa nama, već je kasnije došao sa Emirom Nahićem, koji je bio kurir. Sjećam se da se posvađao sa svojim zamjenikom Hamdijom Šahinovićem, koji je držao pušku i za kojeg pretpostavljam da je pucao”, kazao je Mrkanović.

Prema njegovom iskazu, Hamdija Šahinović zvani Jarac je bio krupan čovjek, za razliku od Hasana, koji je bio mršav i imao bradu. Šahinović je poginuo u saobraćajnoj nesreći poslije rata.

Hasan Ičanović je optužen da je, kao komandant 505. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), krajem 1994. godine na području Latića Glavice ubio dvojicu ratnih zarobljenika, te kundakom tukao druge zarobljenike.

Svjedok Emir Nahić, koji je bio kurir, potvrdio je da je sa optuženim na mjesto ubistva stigao kasnije.

“Hasan i ja smo stigli kada je sve već bilo gotovo. Hasan je naredio da se prestane sa pucanjem i da se zarobljenici vode u komandu”, kazao je Nahić.

Sudsko vijeće usvojilo je zahtjev Odbrane da se ponovo uradi forenzičko vještačenje i prepoznavanje optuženog na osnovu videozapisa i slika iz vremena ratnih dešavanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. septembar, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Ičanović.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English