Članak

Koverte koje mijenjaju život

17. Augusta 2015.00:00
Tri supruge osuđenika za silovanje počinjeno u ratu kažu da im se život “okrenuo naopačke” kada su na vrata stigle koverte u kojima su bile optužnice protiv njihovih muževa. Ipak, nikad nisu posumnjale u svoje muževe i ostale su uz njih.

This post is also available in: English

“Bila sam zatečena i šokirana kada je optužnica podignuta. Da kažem da je to jadno – nije, bio je rat. Svi kažu da on to nije uradio, i ja ga podržavam u tome. Uz njega sam…”, rekla je Radojka Marković, čiji je muž Miodrag osuđen na šest godina zatvora za silovanje maloljetne osobe u mjestu Dragalovci (općina Doboj).

Snježana Soleša udata je 1989. godine za Duška Soleša, koji je osuđen za silovanje maloljetnice u Bihaću. Vijest o optužnici protiv supruga pogoršala je njeno, kako je kazala, ionako loše zdravstveno stanje.

“Svi ljudi iz naše okoline su bili zgroženi, jer smo mi porodica koja je mnogima pomagala u ratu. Imamo puno rodbine drugih nacionalnosti i u ratu smo nastojali biti ljudi”, rekla je Snježana.

Jasmina Šijak u braku je sa Mirsadom 26 godina. Kada je saznala za optužnicu, kako je pojasnila, uopšte nije mogla ni pomisliti da je to uradio. Mirsad Šijak osuđen je na sedam godina zatvora zbog silovanja žene hrvatske nacionalnosti u Varešu.

Unatoč pravosnažnim presudama, supruge osuđenih krive preživjele seksualnog zlostavljanja, a ne svoje muževe. Stručnjaci kažu da je to psihološko-odbrambeni mehanizam.

“To je psihološko-odbrambeni mehanizam koji se zove poricanje. Na početku je psihološka odbrana, a kada poricanje traje duže, onda je riječ o primitivnom mehanizmu psihološke odbrane”, kazala je neuropsihijatrica Amra Delić, istaknuvši da je tim ljudima potrebna psihološka pomoć.

Kada je riječ o djeci počinilaca ratnih zločina, najčešće izbjegavaju da pričaju o onom za što su osuđeni njihovi očevi.

“Naša kćerka je punoljetna, formirana djevojka, koja izbjegava da priča o tome. Ona svog oca ne doživljava tako, isto kao što ga ni ja ne doživljavam, niti oni koji ga poznaju”, kazala je Jasmina, dodavši da sa kćerkom odlazi u posjetu ocu u zatvor.

Delić je naglasila da je više onih koji poriču, nego onih što prihvataju da su se desili zločini.

“Teško je zamisliti da dobar muž ili otac može silovati nekoga. Njima u prilog ide politika negiranja ratnih zločina”, rekla je Delić.

Džana Brkanić


This post is also available in: English