Članak

Odbrana tvrdi da nije bilo nečovječnog postupanja

24. Jula 2015.00:00
Iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane pred Kantonalnim sudom u Zenici okončan je dokazni postupak na suđenju Enizu Bašiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Zenice.

This post is also available in: English

Odbrana je u spis uložila rješenje Suda BiH iz 2011. godine kojim odbija potvrditi optužnicu Tužilaštva BiH protiv Bašića.

Kako je kazao advokat Ramo Ajkić, Sud BiH u rješenju navodi da analizom iskaza svjedoka, koji su saslušani i na suđenju, nije dokazano da radnje optuženog predstavljaju nečovječno postupanje.

Tužiteljica Amra Ahmetlić je rekla kako to nije tačno.

“Tužilaštvo BiH nije bilo ustanovilo da je te radnje optuženi proveo samoinicijativno i nije bio utvrđen intenzitet straha oštećenih, što je obavilo Kantonalno tužilaštvo, te nakon toga podnijelo optužnicu”, obrazložila je Ahmetlić.

Odbrana je uložila iskaze tri svjedoka Tužilaštva data u istrazi, a koji su saslušani na suđenju zbog, kako je navela, očiglednih razlika.

Odbrana je uložila i presudu Vrhovnog suda Republike Srpske iz 2007. godine kojom je zauzet stav da zatvaranje civilnog stanovništva ne predstavlja obilježje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo je kazalo da je preciziralo optužnicu koja Bašića tereti da je između 18. i 24. aprila 1993. godine, kao policajac, došao u selo Vardište naoružan i obučen u maskirnu unformu i samoinicijativno vezao i prijeteći puškom odveo Luku Šestana i Mirka Letića do punkta na kojem je već bio Jozo Krišto.

Kako se navodi, predao ih je nepoznatim vojnicima na punktu, a nakon nekoliko dana pronađena su njihova ugljenisana tijela.

Iznošenje završnih riječi zakazano je za 9. septembar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English