Članak

Nalaz o uzrocima smrti

15. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja Hasanu Ičanoviću, optuženom za zločin počinjen u Velikoj Kladuši, vještak sudske medicine je iznio nalaz o uzrocima smrti Huse Kujundžića i Fikreta Kovačevića.

This post is also available in: English

Vještak sudske medicine Željko Karan kazao je da je po nalogu Tužilaštva vršio forenzičku analizu posmrtnih ostataka Kujundžića i Kovačevića.

“Fragmentacija kostiju glave Kujundžića najvjerovatnije je nastala usljed ispaljenog projektila iz vatrenog oružja, no s obzirom da nije bilo mekog tkiva na posmrtnim ostacima, ta fragmentacija je mogla nastati i usljed mehaničkog udarca, odnosno jake eksplozije. Na posmrtnim ostacima Kovačevića, gdje je utvrđena fragmentacija rebara, s velikom vjerovatnoćom može se konstatovati da je ista nastala od projektila ispaljenog iz vatrenog oružja”, rekao je Karan.

Vještak Zoran Obradović kazao je kako je DNK analizom potvrdio da pronađeni ostaci pripadaju Kujundžiću i Kovačeviću.

Hasan Ičanović je optužen da je, kao komandant 505. viteške brigade Petog krpusa Armije BiH (ABiH), krajem 1994. godine na području Latića glavice ubio dvojicu ratnih zarobljenika, te kundakom tukao druge zarobljenike.

Zbog nemogućnosti dolaska svjedoka iz Amerike, na ovom ročištu je pročitan iskaz iz istrage svjedoka Senada Mahmutovića, koji je rekao da su 1994. godine zarobljeni pripadnici jedinice Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB) kada je ubijen komandir voda Huso Kujundžić.

Safija Kujundžić, supruga ubijenog Huse Kujundžića, na ovom ročištu je saslušana kao oštećena, te je samo navela da će nakon okončanja postupka podnijeti imovinskopravni zahtjev.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English