Članak

Izgorjele kosti

10. Jula 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je od komšije saznao da su Aišu Popović ubili Jovanovići.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok J-1 se prisjetio da ga je 2003. godine prijatelj Nurija Makota pozvao u selo Bučkovići (općina Čajniče), jer je želio da sazna informacije o smrti svoje majke Aiše Popović.

“Nuriji je bilo veliko opterećenje to što ne zna gdje su mu kosti majke. On je tragao. (…) To je moglo biti u maju 2003. S nama je išao i Zlatko Miličević, koji je, nažalost, preminuo”, naveo je svjedok.

On je rekao da su određene informacije saznali od komšije Petra Pljevačića.

“Kazao je: ‘Tražite u podrumskoj prostoriji, gdje vam je sećija bila.’ Bio je ljut i psovao je što još ne uhapse počinioce”, naveo je J-1 i dodao da im je Pjevačić rekao da su Aišu ubili Jovanovići.

Svjedok je kazao da je Pljevačić nabrojao i imena, ali da ih se on ne može sjetiti. Tokom unakrsnog ispitivanja, Odbrana je konstatovala da svjedok u izjavi 2011. nije spomenuo prezime Jovanovići, na šta svjedok nije mogao dati pojašnjenje.

J-1 je izjavio da su, po informacijama dobivenim od Pljevačića, u kući Aiše Popović pronašli nekoliko izgorenih koščica, koje je Nurija Makota odnio u Institut za nestale osobe BiH. Nekoliko dana kasnije, svjedok je, kako je naveo, prisustvovao ekshumaciji Makotine majke, koja je identifikovana na osnovu zlatnika koji su joj pripadali. Potom je, kako je rekao, obavljen i ukop.

Za komšiju Pljevačića, koji je preminuo, svjedok je kazao da je bio korektan i karakteran, te da je čuo da je bio u kumskim odnosima sa Jovanovićima.

Stevo, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović optuženi su da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu. Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su optuženi i da su u prvoj polovini jula u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dvoje civila ubijeno je iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom u kući usmrtili djecu koju su prethodno zaključali, dok se kuća zapalila.

Na ovom ročištu iskaz je dao Šefik Delahmet, istražitelj Instituta za nestale BiH, koji je rekao da se sjeća ekshumacije u selu Bučkovići, koju su inicirali članovi porodice Aiše Popović.

“Sa mnom je išao neko od radnika, a vozio nas je jedan od sinova. Ekshumacija je rađena u devastiranoj kući. Na ulazu, s lijeve strane, pronađene su ljudske kosti”, naveo je Delahmet.

Pojasnio je da su izgoreni ostaci prosijani, i da su tom prilikom, osim kostiju, pronađeni zlatnici i čahure. Kazao je da ovoj ekshumaciji nisu prisustvovali drugi državni organi, ali da je sve urađeno prema propisima i da ih je on predao sudiji.

Delahmet je rekao da je na području iste općine, u selu Medoševići, učestvovao u ekshumaciji tri tijela, jednog muškarca i dvije žene.

Suđenje se nastavlja 28. augusta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English